Voedselbos

Vanwege onze aandacht voor mens en natuur en onze focus op duurzaamheid zijn wij in 2018 een bijzondere samenwerking aangegaan met Stichting Voedselbosbouw Nederland. In dat jaar is de stichting gestart met de aanleg van een voedselbos in Schijndel - waar toen nog ons servicekantoor gevestigd was.

Een voedselbos is een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos met het doel voedsel te produceren.

Het is een zeer duurzame manier van voedsel verbouwen die bijdraagt aan een vitale natuur. Zo zijn er geen zware machines nodig, het bos hoeft niet bemest te worden en er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. In het bos zorgt de natuur immers zelf voor de voedselvoorziening en het ziekte- en plaagbeheer in het systeem. Het voedselbos is een innovatieve manier om de biodiversiteit te verrijken.

Over de samenwerking

Vitam ondersteunt de ontwikkeling van Voedselbos Schijndel op verschillende manieren. Zo gaan wij de realisatie van een educatief deel van het voedselbos financieel ondersteunen. Dit gedeelte van het bos wordt opengesteld voor bezoekers om kennis op te doen over voedselbossen en (eetbare) natuur.

Daarnaast hielpen vrijwilligers van Stichting Vitam Doet Goed mee met de aanplant van het voedselbos. Deze stichting is opgericht om vitaliteit onder kinderen te bevorderen en gaat daartoe ook educatieve activiteiten voor basisschoolleerlingen organiseren in het voedselbos. 

Het duurt enkele jaren voordat de oogst aanzienlijk is, maar als het eenmaal zover is (na circa vijf jaar) groeit de oogst geleidelijk steeds sneller. Tegen die tijd hopen wij ieder jaar een grotere opbrengst uit het voedselbos te hebben om die te kunnen gebruiken in de restaurants op onze locaties. Hierbij denken we niet alleen aan ‘alledaagse’ soorten fruit en noten (onder andere appels, pruimen, walnoten), maar serveren we ook graag bijzondere soorten uit het voedselbos (zoals lindenblad, daslook, schijnaugurk, minikiwi’s) die allerlei goede voedingsstoffen bevatten en bijdragen aan een vitale levensstijl.

Kaki-havermoutcake

Kaki-havermoutcake

Zelf ook iets bakken met een product uit het voedselbos?
Voorbereidingen: 30 minutes | Kooktijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 100 gr havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl zout
  • 2 eieren
  • 120 gr zachte boter
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 480 gr grof gepureerde kaki fruit 
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el yoghurt
  • 125 gr gehakte noten
  • 125 gr rozijnen

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Meng de bloem met het havermout, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout in een kleine kom.
3. In een grotere kom, mix de eieren met de zachte boter en de suiker luchtig, zo’n 5 minuten.
4. Mix de gepureerde kaki fruit erdoor en vervolgens het vanille extract en de yoghurt.
5. Spatel het bloemmengsel erdoor, of eigenlijk is ‘vouwen’ een beter woord. Je wilt de luchtigheid niet kwijtraken dus meng niet langer dan nodig is.
6. Zodra de bloem opgenomen is spatel je de noten en de rozijnen erdoor.
7. Doe het beslag in een beboterde cakevorm en bak 45 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Doe de satéprikkertest om te kijken of de cake gaar is.
8. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je ‘m eruit haalt en verder laat afkoelen op een rooster.