Skip to content
medium (4)-1

Minimal waste week #dag 2

15 jan 2019 |

Onze chef Roland Biermans (werkzaam in het meest duurzame pand van Nederland, het stadskantoor van Gemeente Venlo!) geeft ons deze week iedere dag een kijkje in zijn keuken van 'minimal waste'.

Roland Biermans: ‘Vandaag dag 2. En dat is meteen een mooi linkje naar het onderwerp van vandaag, want met veel leftovers kan je ‘op dag 2’ erg smaakvolle dingen doen! We noemen dat onder collega’s ‘Black box cooking’, dus koken met de ingrediënten die voorhanden zijn (en die als eerste op moeten). Voor ons een van de leukste momenten van de dag: samen sparren waar we de gasten mee verrassen tijdens de lunch. Wat het gaat worden, dat laten we dan zo’n anderhalf uur van tevoren via het intranet weten.

Vandaag hadden we kruiden over die we eerder bij de soep presenteerden. Om daar langer plezier van te hebben, heb ik er kruidenolie van gemaakt. Heerlijk bij de saladebar!

Iedere dag trekken we een groentebouillon en juist de stelen van die verse kruiden zijn prachtige smaakmakers. Maar datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor uienschillen en stelen van paddenstoelen. En nu we toch in het genre soep zitten: van de stronken en bladeren van broccoli en bloemkool maak je de heerlijkste gebonden soep. Zonde om zomaar weg te gooien!

Bouillon-2551-2

 

Wat we vaak in de winter doen met restjes wortel en kool: Atjar maken. Snijd de rauwe groenten fijn, blancheer ze en doe ze in een weckpot. Overgieten met oosterse kruidenazijn en klaar! En door het conserveren in het zuur best even houdbaar. Diezelfde techniek paste ik vandaag toe op andere groenten die we nog hadden liggen: pompoen, rijpe tomaat en rode uien. Daar maakten we een relish van, heerlijk op vers belegde broodjes, bij kaas, paté en vleesbeleg. En prima nog een paar dagen te gebruiken. Het recept vind je hieronder.

O ja, en dan voor de rest van week: Morgen gaan we een verse zalm op lage temperatuur in de oven garen. Het vlees gebruiken we dan voor de maaltijdsalade. Van de kop, graten en staart gaan we een bouillon trekken voor Bretonse vissoep van donderdag. En daar verwerken we dan weer de overgebleven mosselen van vandaag in.

Alle overgebleven restanten (waar we echt helemaal niets mee kunnen) gaan we composteren om de kruidentuin te bemesten. Daar ga ik morgen met de gemeente een plan voor maken. Gaaf he?!

Recept : tomaat-pompoen relish

Ingrediënten

  • 250 gram tomaat
  • 170 gram pompoenblokjes (geschild)
  • 1 rode ui
  • 1 tl mosterdzaad
  • 0.5 tl venkelzaad
  • 2,5 el azijn
  • 1 etl. Suiker
  • Klein snufje zout
  • Snufje chilipoeder
  • Olie

Bereiding

  • Kook de pompoenstukjes gaar
  • Neem een pannetje, verhit hierin olie, doe hierin de mosterdzaadjes, venkelzaad en rode ui en bak de ui tot dat hij glazig is.
  • Snijd de tomaat in blokjes en voeg toe in het pannetje van de rode ui
  • Voeg de azijn, suiker en chilipoeder toe.
  • Laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen tot dat de tomaat zacht is
  • Voeg de pompoenblokjes toe, en klaar is je relish.
  • Breng op smaak met een klein snufje zout.

Met circulaire groet,

Roland

Ps. Mijn blog van gister gemist? Check hem hier!

→ Lees de volgende blog: Minimal waste week #dag 3


 

Meer lezen over duurzamere eetgewoontes? Download het E-book 'Doe mij maar vega!':E-book doe mij maar vega