Skip to content
medium (1)

Minimal waste week #dag 3

16 jan 2019 |

Roland: ‘De werkweek is doormidden, en daarmee is dit de derde blog over mijn ‘minimal waste' aanpak. Voor mij een mooi moment om een klein uitstapje te maken naar het onderwerp circulariteit, en hoe ik daar – binnen mijn vakgebied - invulling aan geef.

Zoals jullie weten verzorg ik – namens Vitam – de catering in het stadskantoor van de gemeente Venlo, volledig ontworpen volgens circulaire uitgangspunten. En aan mij de schone taak om dat streven zo veel mogelijk door te vertalen in de dagelijkse dienstverlening binnen het bedrijfsrestaurant.

Niet voor iedereen is meteen duidelijk wat circulariteit betekent of wat je moet doen om ‘circulair’ te zijn. Om het praktisch te maken, hebben we met het team uitgangspunten benoemd en afspraken gemaakt. Een paar voorbeelden daarvan:

  • We kopen zo veel mogelijk in bij lokale leveranciers. Met de vruchtbare regio waarin we gevestigd zijn, zou het zonde zijn om onnodige transportkilometers te maken. Maar we gaan voor nóg dichterbij: in de kas van het Stadskantoor gaan we onze eigen groenten en kruiden kweken. In de blog van dag 1 lees je trouwens meer over mijn manieren van inkopen.
  • Ik werk zo veel mogelijk volgens het principe van Dutch Cuisine, wat onder andere betekent dat plantaardige, seizoensgebonden producten de hoofdrol spelen. Dat is goed voor óns en de planeet. Vlees en zuivel zijn namelijk enorm belastend voor het milieu.
  • We werken met klasse 2 groenten. Die voldoen niet aan het schoonheidsideaal en halen daarom de schappen van de supermarkt niet. Maar de smaak is perfect! Enorm zonde om die te verspillen toch?!
  • Hoe minder verpakking, hoe beter! We maken daar afspraken over met onze leveranciers en we bieden bijvoorbeeld kaas en vleesbeleg aan op een plankje of bord. En dus niet individueel in een stukje plastic, want dat geeft me een berg onnodig afval...
  • Blijf in beweging! Circulair werken en denken, gaat niet over één nacht ijs. We willen niet alles nú perfect hebben, maar gaan voor ‘al doende leert men’. En zo werkt het ook echt! Je wordt vanzelf creatiever, slimmer en praktischer, en dat maakt het extra leuk.

Maar terug naar de zalm, waar ik het gisteren over had. Hij kwam vandaag binnen: een echte beauty waar ik niets van wilde verspillen. We maakten er zalmsalade van en legden het mooiste vlees op een maaltijdsalade. En het ‘afval’ vormde de basis voor een smaakvolle vissoep. En dan ben ik zo trots als een visser met zijn grote vangst. Wat heb ik toch een mooi vak!

Zalm

Met circulaire groet,

Roland

→ Lees de volgende blog: Minimal waste week #dag 4


Wil je meer weten over duurzame eetgewoontes? Download het E-book 'Doe mij maar vega':

E-book doe mij maar vega