Skip to content
medium (6)-1

Minimal waste week #dag 1

14 jan 2019 |

Wij geloven dat we een positief verschil kunnen maken met lekker eten. Dat doen we door altijd circulair te denken: met onze visie van ‘reduce, reuse en recycle’ gaan we voor een structurele lagere milieubelasting.

In dat kader staat minimal waste hoog op de agenda en is het ons streven voedselverspilling steeds verder terug te dringen. Iedere dag weer.Het is de week van de circulaire economie en daarom geeft onze chef Roland Biermans (werkzaam in het meest duurzame pand van Nederland, het stadskantoor van Gemeente Venlo!) je graag een inkijk in zijn minimal waste aanpak gedurende de week.

Dag 1 – Weet hoe je inkoopt!
Roland: ‘Circulair werken en denken, begint voor mij al met de manier waarop ik mijn inkopen organiseer. Wat voor de hand ligt, is dat je je inkoop afstemt op de verwachte vraag, om simpelweg niets weg te hoeven gooien. Maar met de volgende maatregelen kan je nog veel meer bereiken:

  • Ik werk met het Nederlandse seizoen, dat is echt het uitgangspunt in het weekmenu. Los van de voordelen voor het milieu in de vermindering van food miles, zorgt het er ook voor dat de versproducten van de beste kwaliteit zijn en dat er volop variatie is. Een win-win-WIN dus.
  • Over food miles gesproken: kijk ook eens naar leveranciers uit de omgeving. Omdat ik hier in het zuiden omringd wordt door telers, zijn er veel kansen voor lokale samenwerking. Extra leuk is het om een keer een streekmarkt te organiseren, waarin lokale leveranciers de lunchgast verrassen met hun producten en hun verhaal. Goede manier ook om te zien wat aanslaat bij onze lunchgast!
  • Vitam omarmt het ‘Say no to mono’ concept, waarin we proberen de hoeveelheid mono-verpakkingen te verminderen. Zo probeer ik ook met mijn inkoop te kijken of ik plastic verpakkingen of ander onnodig verpakkingsmateriaal kan vermijden.
  • Zijn de spullen geleverd? Beoordeel nauwkeurig de kwaliteit van de producten en spreek ook je leverancier aan als die niet op orde is. Goede kwaliteit, betekent minder weggooien. Datzelfde geldt overigens voor de houdbaarheid, goed om daar met je leveranciers ook afspraken over te maken.
  • Koop niet in! Hier in het stadskantoor starten we komend voorjaar met de aanleg van een eigen moestuin, waar we groenten en kruiden gaan kweken. Door de waterbassins die in het gebouw gecreëerd zijn, is ook de bewatering circulair geregeld. Ook hebben we twee bijenkassen op het dak. De bijen onderhouden de planten rond het pand en voorzien ons ieder jaar van bijna 10 liter honing. En hoe gaaf is die extra natuurbeleving in het pand.
  • Love your left-overs! Benoem een kliekjesdag en maak smaakvolle gerechten met producten die je anders weg zou gooien. Ik zal je daar deze week meer tips over geven.

Tot morgen!

Circulaire groet,

Roland

→ Lees de volgende blog: Minimal waste week #dag 2


Meer lezen over duurzamere eetgewoontes? Download het E-book 'Doe mij maar vega!':E-book doe mij maar vega