Skip to content

Makkelijk meer groenten eten? Dat kan met deze verfrissende gazpacho!

Koude soep. Niet iedereen is er een groot fan van maar een klassieke gazpacho mag volgens ons niet ontbreken op een warme zomerdag! Zeker niet als deze gazpacho boordevol groenten zit en gemaakt is van overschotten tomaten die anders weggegooid zouden worden. Dan hebben we het natuurlijk over onze eigen Vitam Gazpacho. 

De gazpacho is rijkelijk gevuld met tomaat en met smaken van komkommer, paprika en knoflook. Heerlijk om te drinken bij een broodje of een salade.

Overschotten tomaten in de zomermaanden

Gedurende het Nederlands seizoen voorziet Zorgboerderij Kwekerij Osdorp alle Vitam restaurants van trostomaten die dagelijks vers in de gerechten worden verwerkt. Wanneer bij mooi weer de kassen ‘ontploffen’ maken wij van de overschotten en de exemplaren die niet voldoen aan het schoonheidsideaal onze eigen ketchup maar ook deze heerlijke gazpacho. Op deze manier wil Vitam een bijdrage leveren aan het terugdringen van voedselverspilling.

Good Food by Vitam

Wij verrijken en verduurzamen ons assortiment met onze eigen ‘Good Food’ productlijn. Dit doen we volgens eigen receptuur waarbij gezondheid en duurzaamheid centraal staan. Door de nauwe samenwerking met onze leveranciers weten we precies waar de producten vandaan komen en garanderen we de aandacht voor het mens, dier en milieu.

Zorgboerderij Kwekerij Osdorp en Abma's

Al ruim 14 jaar werken Vitam, Zorgboerderij Kwekerij Osdorp en Abma's samen. Alle producten worden op ambachtelijke wijze verwerkt in Noord-Holland. De tomaten komen van Kwekerij Osdorp, een zorgboerderij waar ze o.a. daklozen, thuislozen, verslaafden en mensen met een lichamelijke beperking begeleiden in hun werk.

Recept voor gazpacho

Je kunt ook heel gemakkelijk zelf gazpacho maken! Ideaal voor restverwerking van oud brood of overgebleven of overrijpe groenten. Wij delen het recept!

Ingrediënten

4 sneetjes (oud) witbrood - 2 teentjes knoflook – olijfolie - 1 ui - 500 g tomaat - 2 rode paprika’s – 0,5 komkommer - 50 ml rode wijnazijn - 100 ml tomatensap - zout - versgemalen peper

Bereiding

  1. Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes.
  2. Pel en snijd de knoflook fijn.
  3. Verhit olie in een pan en bak het brood goudbruin en krokant.
  4. Voeg de helft van de knoflook toe en bak circa 2 minuten mee op laag vuur.
  5. Haal de croutons uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  6. Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten in partjes. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in reepjes. Snijd de komkommer in stukjes.
  7. Pureer de knoflook, ui, tomaat, paprika, komkommer, azijn en tomatensap en breng op smaak met zout en peper.
  8. Serveer de soep in kommen. Garneer de soep met de knoflook croutons en de basilicum.

Eet smakelijk!

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk