Skip to content
aardbeien

Alleen nog maar aardbeien met energielabel A bij Vitam

25 feb 2016 |

Meer duurzame groente en fruit op het bord. Het liefst van Nederlandse bodem en allemaal tenminste met energielabel A of B. Dit is de gedachte achter het ‘Seizoenenkompas’ dat Vitam in samenwerking met Smeding en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft ontwikkeld.

 “Binnnen onze bedrijfscatering vind je van mei tot en met september aardbeien van Nederlandse bodem met label A en in de wintermaanden geen aardbeien uit verwarmde kassen of verre landen met label C en D”, aldus Vitam.

Seizoenskompas

Met het ‘Seizoenenkompas’ wil Vitam haar inkoop van groente en fruit verder verduurzamen en meer bewustwording creëren over het Nederlandse seizoen.

seizoenenkompas

De Nederlandse bodem biedt een breed scala aan mooie producten en doordat altijd alles beschikbaar is uit verre landen zijn we dit besef verloren. Daarom wil Vitam tenminste 95% van haar groente en fruit inkopen met energielabel A en B, waarvan 75% groente en fruit van Nederlandse bodem.

Daarnaast zijn er ook smaakmakers in de keuken, zoals sugar snaps uit Kenia, die het milieu zwaarder belasten.

Samenwerking Smeding en Milieu Centraal

Als initiatiefnemer heeft Vitam alle groente en fruit die Smeding kan leveren in kaart laten brengen. Om de milieubelasting per kilogram per product te bepalen heeft Milieu Centraal de producten beoordeeld op teeltwijze, transport en verpakking. Zo krijgen bananen uit Costa Rica het hele jaar door label A en groene asperges uit Peru het hele jaar door energielabel E.

Het verschil zit hem in de opbrengst per hectare, de verpakkingseenheid en vooral het transportmiddel. De bananen van Smeding komen met gigantische zeeschepen. De uitstoot per product is vele malen lager wanneer je dit vergelijkt met groene asperges per vliegtuig uit Peru.

Inmiddels koken alle restaurants van Vitam volgens het Seizoenenkompas. Hoe dichter we bij het (Nederlandse) seizoen blijven, hoe meer variatie, kwaliteit en smaak we kunnen bieden in de gerechten.

 

Meer lezen over duurzamere eetgewoontes? Download het E-book 'Doe mij maar vega!':E-book doe mij maar vega