Skip to content

Vitam & De Week van de Circulaire Economie 2022

Jaarlijks besteden we aandacht aan de Week van de Circulaire Economie, en dat geldt natuurlijk ook voor 2022. Voorgaande jaren deden we dit onder andere door het plaatsen van een blog waarin Food Pioneer Roland vertelde over minimal waste en door het organiseren van activiteiten in de restaurants om de gasten mee te nemen in dit onderwerp. 

Vitam & circulariteit

Vanuit onze visie streven we naar vitale mensen in een vitale wereld en daarvoor maken we continu verantwoorde keuzes ten aanzien van onze bedrijfsvoering en ons assortiment. Hierbij werken we met respect voor mens, dier en milieu. Met onze circulaire aanpak verminderen wij de behoefte aan nieuwe producten, waardoor wij het gebruik van grondstoffen en energie beperken.

Samen met onze ketenpartners zetten wij in op refuse, reduce, reuse en recycle. We inspireren onze gasten, initiëren nieuwe samenwerkingsverbanden en delen onze kennis over het sluiten van kringlopen.

Onze mooie circulaire initiatieven  

Circulariteit is een thema dat zich continu doorontwikkelt, en we zijn dan ook blij te zien dat er veel nieuwe circulaire initiatieven worden gestart in de foodbranche. We beschrijven graag een aantal mooie initiatieven van Vitam. 

Samenwerking met Stichting Voedselbosbouw Nederland 

Vanwege onze aandacht voor mens en natuur en onze focus op duurzaamheid zijn wij in 2018 een bijzondere samenwerking aangegaan met Stichting Voedselbosbouw Nederland. In dat jaar is de stichting gestart met de aanleg van een voedselbos in Schijndel - waar toen nog ons servicekantoor gevestigd was. [link naar samenwerking] 

Verminderen Voedselverspilling 

Sinds 2019 werken wij samen met Too Good To Go om voedselverspilling tegen te gaan – want wij houden er niet van om eten weg te gooien. In verschillende Vitam-restaurants kan onverkocht eten dat dezelfde dag nog geconsumeerd moet worden tegen een klein bedrag opgehaald worden. Daarmee voorkomen we dat het in de vuilnisbak belandt. Gelukkig sluiten steeds meer restaurants zich aan; daar zijn we blij mee! 

Ook inspireren onze koks elkaar met ‘no-waste-video’s’. Ze laten aan elkaar zien welke producten in het restaurant vaak worden weggegooid en wat je daar nog mee kan maken. 

Vitam’s eigen productlijn 

Als bedrijfscateraar is Vitam altijd op zoek naar het verbeteren van haar assortiment. Dit is een continu proces van productontwikkeling gericht op verduurzaming. Hierbij zoeken we graag de samenwerking op met ‘onze vrienden’, om samen de mooiste producten te ontwikkelen die aansluiten bij de kernwaarden van Good Food.  

Minder vlees, meer groenten 

De consumptie van vlees of dierlijke producten heeft een grote impact op het milieu en de CO2-uitstoot. Om deze impact te verkleinen, verleiden wij onze gasten om minder vlees te eten. Dit doen we onder andere door het alternatief aantrekkelijker te maken – door groente en fruit in de hoofdrol te plaatsen. Belangrijk hierbij is dat we de gasten steeds weer verrassen en het aantrekkelijk maken om te kiezen voor een plantaardige lunch. Wij ontwikkelen ons aanbod dan ook continu door en innoveren volop op het gebied van plantaardige producten, gerechten en concepten. Zo kiezen de gasten vanzelf voor minder vlees, meer groente. Een mooi voorbeeld hiervan is het concept Rebels.