Skip to content

Vitam en de SUP-wetgeving

11 jul 2023 |

Sinds 1 juli 2023 is het verboden om gratis disposables met Single Use Plastic (SUP) te verstrekken voor het meenemen, afhalen of bezorgen van eten en drinken. Voor Vitam geldt dit voor disposables die het pand verlaten. Het doel van de maatregelen in de SUP-regelgeving, is om de hoeveelheid wegwerpplastic in het zwerfafval en de impact daarvan op het milieu te verminderen. Een doel waar wij volledig achterstaan. Wij kiezen er dan ook zoveel mogelijk voor om helemaal geen disposables aan te bieden en het eten en drinken te presenteren op servies. Maar als gasten producten of gerechten willen meenemen, dan bieden we natuurlijk wel een aantal oplossingen.

Een voorbeeld is de ‘bring your own’-service. Gasten nemen dan servies mee naar het restaurant of de koffiebar. Daar scheppen zij zelf op en de warme dranken laten ze bereiden door onze medewerkers - in de meegebrachte beker of mok. Een andere oplossing bieden we met reusables: servies dat steeds opnieuw kan worden gebruikt. Dit is er in diverse materialen, zoals 100% recycleerbare polypropyleen (PP). Door de gast of opdrachtgever aan te schaffen óf door te werken met statiegeld. Het servies kan dan zelf op locatie worden gewassen of op een externe locatie. Is er toch de wens voor disposables, dan kan dat. Maar wel zonder plastic elementen erin verwerkt. Er zijn diverse duurzame disposables beschikbaar. Zelfs een eetbare koffiebeker behoort tot de mogelijkheden.

We zijn blij dat we op deze manier kunnen bijdragen aan een vitalere wereld. En wat natuurlijk wél hetzelfde blijft, is de smaak van ons eten en drinken!