Skip to content

Vitam en Beter Bij Ons: een jaar verder

Sinds de zomer van 2022 werken we samen met Beter Bij Ons. Alweer een jaar dus. Een mooi moment om stil te staan bij en vooruit te kijken naar dit bijzondere partnership. Aanleiding voor deze samenwerking was de aanbesteding van Provincie Limburg, die de ambitie had een groot deel van het assortiment lokaal in te kopen. Een ambitie waar we graag aan wilden - en nog steeds willen - bijdragen. We kwamen in contact met Beter Bij Ons, die de schakel kon vormen tussen Vitam en de lokale partijen. Deze organisatie heeft Limburgse lokale producten en boeren in kaart gebracht, en heeft daarvan een groot aantal opgenomen in de gids streekproducten-limburg.nl. Voor de cateringdienstverlening bij het provinciehuis in Maastricht kopen we in bij verschillende van deze lokale partijen.

 
Samen invulling geven aan de korte keten

Dankzij deze samenwerking worden de ketens korter en transparanter gemaakt. En kunnen we samen met Beter Bij Ons bijdragen aan de versteviging van de positie van de lokale producenten – vaak boerenbedrijven - en hun verdienmodel. Er zitten namelijk geen andere tussenschakels in de keten. En bijzonder voor de gasten in het restaurant is dat zij dagelijks kunnen proeven van heerlijke lokale producten.

 
Zo gaat het transport

Het is duidelijk dat we onze producten graag lokaal inkopen, maar we willen niet dat alle leveranciers afzonderlijk van elkaar naar het provinciehuis rijden. Daarom is er een logistieke hub ingericht aan de rand van Maastricht van waaruit de last mile wordt georganiseerd. De producten worden vanaf deze hub in één levering naar het provinciehuis gebracht. Minder foodmiles en een lagere CO2-uitstoot dus.

 

En nu verder…

We zitten natuurlijk niet stil en kijken samen met Beter Bij Ons naar mogelijkheden om de samenwerking uit te breiden. En die zijn ook al gevonden. Komend jaar gaan we ook bij twee andere opdrachtgevers op deze manier samenwerken met Beter Bij Ons. Zo dragen we samen bij aan kortere ketens en een lagere milieubelasting.