Skip to content

Vegan pilot

18 jan 2023 ||

 

Vegan pilot op twee Vitam-locaties

Sinds 2016 verzorgen wij de cateringdienstverlening bij de Belastingdienst, die als concerndienstverlener ook voor andere overheidsinstellingen de facilitaire dienst verzorgt, zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. En zo werd eind 2021 bekend dat wij de cateringdienstverlening zouden gaan verzorgen op twee locaties waar RVO is gehuisvest. RVO en de Belastingdienst hechten net als Vitam veel waarde aan ondernemen met respect voor mens, dier en milieu en kwamen daarom met het verzoek om een pilot die gericht was op nog meer plantaardig eten. Een verzoek dat goed aansluit bij onze missie om mensen met lekker eten en drinken te verleiden tot een gezonde en verantwoorde levensstijl, en waar we dus graag aan meewerkten. Smaackmakers werd als expert op dit gebied aangehaakt om het proces te begeleiden. In april 2022 ging de pilot van start op twee locaties.

 

Wat betekent dat voor het assortiment?

Belangrijk voor onze keuzes in het assortiment van deze pilot is dat we onze gasten willen verleiden meer plantaardig te eten en niets opleggen of verbieden. Dit betekent in de praktijk dat we nog wel dierlijke eiwitten aanbieden, maar in beperkte mate en alleen in enkelvoudige producten. De samengestelde gerechten zoals het broodje van de dag, de warme gerechten, de soep of de maaltijdsalade bevatten geen dierlijke eiwitten, maar we benoemen niet dat het om veganistische gerechten gaat. We hebben het aanbod plantaardige producten daarnaast uitgebreid met onder andere plantaardige kaas, No Meat Today-producten, spreads, tempeh, tofu en plantaardige dranken. Net zoals op al onze locaties plaatsen we ook hier (seizoens)groente in de hoofdrol, bijvoorbeeld met diverse groentemodules en een plantaardige lunchdeal. Daarnaast nemen we onze gasten met aansprekende signing mee in het verhaal achter onze keuzes, zodat zij ook bewuste keuzes kunnen maken.

 

Zo inspireren we onze medewerkers

Een meer plantaardig assortiment vraagt natuurlijk wel om aanvullende kennis en een andere werkwijze van de Vitam-medewerkers, die pas net bij ons in dienst waren gekomen. Daarom werden er voorafgaand aan de pilot workshops verzorgd door Natascha Kooiman van Smaackmakers. Zij bracht de medewerkers van deze twee locaties kennis bij over de achtergrond en de noodzaak van duurzame en gezonde voeding, en vaardigheden om meer plantaardig te kunnen koken. Een stevige basis waarmee zij goed vooruit konden. En die wordt onderhouden door onze Food Pioneers; deze Vitam-chefkoks bieden culinaire ondersteuning en inspiratie.

 

En hoe is het gegaan?

De teams op locatie hebben veel baat gehad bij de workshops en zijn ondertussen heel bedreven geraakt in het samenstellen van plantaardige menu’s en de bereiding ervan. Ze experimenteren veel en hebben er plezier in: "De sceptici overtuigen met lekkere en mooie keuzes; dat is uitdagend en bevredigend als het lukt!” En ze merken dat eigenlijk alles plantaardig kan worden bereid. Zo is ook het banquetingaanbod grotendeels plantaardig. Natuurlijk is het belangrijk om de gasten hierin mee te nemen. Dit doen onze medewerkers door kennis te delen en proeverijen te organiseren: “We letten erop dat we niets uitsluiten, maar vooral bewustwording creëren.” Met als resultaat dat 84% van het aanbod op beide locaties plantaardig is. En dat terwijl Nederlanders gemiddeld maar 61% van de eiwitten uit dierlijke bronnen halen en 39% uit plantaardige bronnen!

Natascha Kooiman, Smaackmakers: “In de transitie naar duurzame catering binnen RVO zorgen we voor draagvlak op diverse niveaus. Het cateringteam op locatie is hierin essentieel. Zo mooi om nu ook weer te zien hoe het Vitam-cateringteam door de extra achtergrondkennis rondom duurzaam en gezond eten en de nieuwe vaardigheden rondom plantaardig koken er helemaal voor is gegaan, en met succes!”

 

Hoe nu verder?

Alle partijen zijn tevreden over de resultaten en daarom is besloten om in 2023 door te gaan met de pilot. Daar kijken we naar uit!

Willem Raijmakers, sr. adviseur bedrijfsvoering bij RVO“Dit gaat veel verder dan het uitvoeren van een verzoek. Zonder de inzet en het enthousiasme van de Vitam-medewerkers was dit nooit gelukt.”

Gunther Buxtorff, productmanager Ontmoeten en Voeden bij de Belastingdienst: “De kennis en ervaring die worden opgedaan tijdens de pilots zijn zeer waardevol. Zowel op klant-, gebruikers,- en cateringmedewerkersniveau. Daarnaast worden alle uitkomsten die gemeten worden, gebruikt voor de aanbesteding catering. De Belastingdienst wil hiermee bijdragen aan het verhogen van het plantaardige assortiment, dat bovenal heel lekker is.”