Skip to content

Stichting Vitam Doet Goed bestaat vijf jaar!

Deze maand vieren we het vijfjarig bestaan van Stichting Vitam Doet Goed. Deze stichting werd in 2018 opgericht met als doel kinderen alles te leren over een gezonde en verantwoorde levensstijl; waarom het belangrijk is, wat dan precies gezond is, maar vooral hoe lekker én leuk het is om gezond te leven. Het idee voor het oprichten van deze stichting kwam voort uit de missie van Vitam: met lekker eten en drinken mensen verleiden tot een gezonde en verantwoorde levensstijl. En daar beginnen we het liefst bij de jongere generatie al mee. Het jubileum was ook een mooie gelegenheid voor het huidige bestuur om het stokje over te dragen. Het nieuwe bestuur bestaat uit Klaartje Bauwens, Nadja Hanssen, Marcia Lalieu, Anne Schilders en Emilie Voll.

 

Wat doet Stichting Vitam Doet Goed?

Samen met vrijwilligers en partners organiseert de stichting jaarlijks verschillende activiteiten om kinderen op speelse wijze bewust te maken van het belang van gezonde voeding en voldoende ontspanning en beweging in hun dagelijks leven. Daarnaast heeft de stichting een lesprogramma ontwikkeld voor basisscholen: Harry@school. In dit interactieve lesprogramma staat stripfiguur Harry Covèrt centraal – een groene boon die vertelt over het belang van groente en fruit en waar ze vandaan komen. Tijdens het programma leren de kinderen dat groente en fruit onmisbaar zijn in een gezond eetpatroon. Door ze te ruiken, proeven, voelen en zien, worden zij in drie weken ware groente- en fruitexperts! De lessen worden verzorgd door Vitammers die daarvoor getraind zijn.

 

Dit zijn de kernwaarden van de stichting

Of het nou gaat om een kookworkshop voor kinderen, een moestuin aanleggen op een basisschool of een lesprogramma over gezonde voeding, alle activiteiten hebben dezelfde kernwaarden: kinderen, educatie, vitaliteit en iets goed doen. De initiatieven die de stichting inzet, hebben altijd een educatief doel en zijn gericht op kinderen van 3 tot 16 jaar. Gezonde voeding heeft de hoofdrol, maar vitaliteit gaat verder dan eten en drinken, en daarom is er ook aandacht voor bewegen, ontspannen, leren en verbinden. En door ‘iets goed te doen’ ga je je beter voelen – wat weer bijdraagt aan de vitaliteit. Dat ‘goed doen’ is voor onze medewerkers heel laagdrempelig – ze hoeven zich alleen maar in te zetten als vrijwilliger voor de stichting. Goed voor hun vitaliteit dus!

 

Wat heeft de stichting bereikt in vijf jaar?

Het lesprogramma Harry@school is een van de belangrijkste middelen van de stichting om kinderen bewust te maken van een gezonde levensstijl. Ondertussen hebben al 582 kinderen het programma gevolgd. Voorbeelden van activiteiten die de stichting daarnaast heeft ontplooid zijn de deelname aan Een Ander Festival in Schijndel, het uitdelen van gezonde snacks bij kinderevenementen en het organiseren van een Tour de Boer voor 64 kinderen van IKC de Regenboog. Ook zijn er diverse strips uitgebracht van Harry Covèrt. In de strip nemen Harry en zijn vrienden Carasta (bospeen), Delano (aardappel) en Madame Jeannette (hete peper) het op tegen de fatboys (bitterballen). In alle strips staat gezonde voeding en/of een duurzaam thema centraal. De strip wordt uitgedeeld aan de klassen die het Harry@school programma hebben gevolgd, en zij krijgen vervolgens elk kwartaal de nieuwe strip opgestuurd, samen met snackgroenten.

 

En wat staat er nog op het programma?

Natuurlijk gaat de stichting door met het verzorgen van Harry@school. Er zijn alweer een aantal leerlingen gestart met het programma. En op 14 mei 2023 vindt de Vitam KidsRun plaats, onderdeel van de Vestingloop in ’s-Hertogenbosch. Vitam is de sponsor van deze KidsRun en de stichting heeft voor de kinderen die zich hiervoor inschrijven het Harry Trainingsschema ontwikkeld. Daarnaast ontvangen de deelnemers bij de finish een verrassingspakket van Harry Covèrt.