Skip to content

Bewust van ieders talent

8 jan 2024 |

Bij Vitam zijn we ons bewust van ieders talent. We geloven namelijk in leuk werk voor iedereen. Wel of geen beperking. Niet voor niets zijn we koploper in inclusie en diversiteit in de cateringmarkt. Geen enkele bedrijfscateraar in Nederland heeft in verhouding zoveel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Dat doen we gewoon. Gewoon anders. Met de juiste persoonlijke begeleiding en aandacht. Op maat dus. Zodat iedereen zich goed voelt en zich optimaal kan ontwikkelen. En zo laat Vitam een inclusieve voetafdruk achter.

En dat zijn geen loze woorden. Zo zijn we in 2023 gecertificeerd voor de Prestatieladder Socialer Ondernemen, trede 3 - de hoogste trede. Dit betekent dat Vitam meer doet op het gebied van social return dan andere bedrijven van vergelijkbare grootte. 11,4% van onze medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Een hoog percentage, waar we heel trots op zijn. We bieden deze medewerkers begeleiding en zetten hen in hun kracht. Door ons te focussen op talenten, want die heeft iedereen. Daarmee maak je mensen sterker en bereiken ze vaak nog meer dan ze zelf van tevoren hadden gedacht.

Marlies Martens, CEO van Vitam: “Het is voor ons vanzelfsprekend dat we iedereen een passende functie aanbieden. Als bedrijf voelen we ons verantwoordelijk om bij te dragen aan gelijke kansen, zodat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij.”

Gewoon anders

Hoe we dat doen? Door niet iedereen hetzelfde programma of plan te bieden. Want iedereen is anders. Dus doen we het anders. Bewust anders. Het werk leuk maken voor iedereen betekent dat we dit op maat doen, met oog voor het verhaal van de medewerker. En dus ook met begeleiding op maat. Dat begint al bij een goede landing in een team en bij het uitspreken van de verwachtingen van alle betrokkenen. Onze medewerkers krijgen de ruimte om hun werk op een eigen manier in te vullen, met hulp wanneer nodig. Dit past bij onze mensgerichte aanpak. Ons doel hierbij is om de medewerkers de juiste omgeving te bieden, zodat ze kunnen excelleren. Daarin hebben de restaurantmanager en het team op de betreffende locatie een belangrijke rol. Daarom bieden we hun passende ondersteuning met een op maat gemaakte training.

Wat wel voor iedereen hetzelfde is, is onze cultuur. We zijn open, informeel, sociaal en gedreven. En iedereen – wel of geen afstand tot de arbeidsmarkt – wordt op dezelfde manier opgenomen in de organisatie. Met hetzelfde warme welkom, dezelfde berichtgeving, dezelfde personeelsuitjes en leuke attenties, dezelfde trainingen en dezelfde kleding.

Het werk leuk maken betekent ook continu aandacht besteden aan persoonlijke ontwikkeling, want stilstaan is geen optie. Daarom kunnen de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt dezelfde trainingen volgen als alle Vitammers, zoals praktische vakspecialisttrainingen en theoretische trainingen op ons eigen online trainingsplatform. Het helpen in die persoonlijke ontwikkeling doen we wel voor iedereen anders, want iedereen ontwikkelt zich anders. Bij de een gaat dit met kleine stappen, bij de ander met grote. Het belangrijkste is dat iedereen zichzelf kan blijven. En daar zorgen we voor. Dat doen we gewoon. Gewoon anders. Dat is Doing Good.

Daar laten we graag een voorbeeld van zien. In deze video vertelt Shalina hoe zij haar werk bij Vitam ervaart.