Skip to content

Vida longa Vida! Vitam neemt je mee op vakantie naar Portugal

10 aug 2020

Vida Longa Vida! De Portugezen genieten van het leven met een glas goede wijn, de Fado en goed eten. Het landschap is vrij divers, van weide velden tot aan helderblauwe zeeën met kustlijnen die zijn afgezet met ruige rotsen. De kust is dan ook zeer geliefd onder surfers. Ook kent het land sfeervolle steden zoals Porto, Faro en de hoofdstad Lissabon. Deze week introduceert Vitam zijn gasten aan Portugese specialiteiten zoals visburgers, Caldo Verde en Enspado de Primaverda. Á mesa!

Eten en drinken

De Portugese keuken is voor vele Nederlands nog redelijk onbekend, alhoewel port onder de Nederlanders geliefd is. Wat maakt de Portugese keuken zoals die nu is? Gezien de gunstige demografische positie van het land is de handel in Portugal gunstig en kent het land veel bekende ontdekkingsreizigers die terug kwamen met specerijen uit verschillende, exotische landen. Dit heeft hun keuken sterk beïnvloed.

De Portugezen slaan hun ontbijt meestal over. Zij halen graag een grote kop koffie bij een van de cafés of koffiecorners onderweg naar werk of school. Voor wie toch zin in een ontbijt heeft gaat meestal voor een torrada. Dit is geroosterd brood met kruidenboter of een croissantje met jam.

De lunch is een uitgebreid moment voor de Portugezen die meestal plaats vindt tussen 13.00 en 15.00 uur. De lunch bestaat uit een drie-gangenmenu waar vooraf de bekende calde verde soep (een koolsoep) wordt gegeten of een stukje brioche met knoflookworst. Hierna volgt een uitgebreide maaltijd met Portugese vis- en of vleesspecialiteiten. Het traditionele gerecht in Portugal is gedroogde en gezouten kabeljauw. De Portugezen zijn ook grote liefhebbers van andere visspecialiteiten en zeevruchten.

eten en drinken

Na het werken nemen de Portugezen een lanche, wat een aperitief betekent. Deze kleine hapjes lijken veel op Spaanse tapas. Deze hapjes gaan meestal gepaard met een glas port of een wijntje van een van de lokale wijnstreken. Wat betreft frisdrank kennen de Portugezen hun eigen soort genaamd Sumol. Dit lijkt veel op  bruiswater met een fruit smaak. Dit drinken zij ter verfrissing gedurende de dag.

De Portugezen houden van uiteten gaan. Omdat de Portugezen pas laat eten, gaan de restaurants om 19.00 uur open. Ondanks de uitgebreide lunch is het diner ook zeer uitgebreid met de vis of andere traditionele gerechten. Vaak gaat men dan nog naar een café om daar onder het genot van kleine hapjes en porto de avond af te sluiten.

Zin gekregen om de Portugese keuken te proeven? Maak dan deze kabeljauw uit de oven met tomaten en sinaasappel salsa. 

 

Blijf fit na een lange zit! 

Toe aan pauze? Dan kennen de Portugezen daar een leuk spel voor! Pelele; een spel dat in Portugal op verjaardagen wordt gespeeld. Trommel wat collega’s bij elkaar en speel dit spel even buiten!

pop

Wat heb je nodig:

  • Een laken
  • Pop / knuffel / lichte bal

Spelregels:

  • Ga met alle spelers in een kring staan en leg het laken op de vloer met het gekozen voorwerp in het midden. Pak het laken en trek op een afgesproken teken het laken strak zodat het voorwerp de lucht in vliegen.
  • De spelers die tegenover elkaar staan in de cirkel moeten proberen de overkant te bereiken voordat het voorwerp terug op het doek valt.
  • Als dit niet lukt is het paar af. Het paar dat als laatste overblijft wint.

Vrijdagavond filmtip: Night train to Lisbon 

Een romantisch drama om bij weg te zwijmelen en neemt je mee door het mooie landschap van Portugal met als bestemming het sfeervolle Lissabon!

surfing