Skip to content
Lesprogramma

PERSBERICHT – TommyTomato en Stichting Vitam Doet Goed lanceren gezond lesprogramma

TommyTomato en Stichting Vitam Doet Goed lanceren gezond lesprogramma voor kinderen uit aandachtswijken

DEN BOSCH, 22 mei 2024 - Kinderen helpen gezonder te eten. Dat is waar TommyTomato, leverancier van warme groentelunches op basisscholen en voedingseducatie voor kinderen, en Stichting Vitam Doet Goed, vanuit cateraar Vitam, zich gezamenlijk voor inzetten. De organisaties ontwikkelden samen een lesprogramma waarin  kinderen uit aandachtswijken uit Den Bosch de basis voor een gezonde en duurzame levensstijl leggen. Vandaag gaan de lessen van start bij Hockeyclub 's-Hertogenbosch. De club nodigt  een aantal weken lang iedere les 25 kinderen uit die in hun dagelijks leven niet zo makkelijk in aanraking komen met sport en gezonde voeding.  

Lesprogramma HC Den Bosch

Het lesprogramma wordt kosteloos aangeboden door Stichting Vitam Doet Goed en gaat van start bij Hockeyclub ’s Hertogenbosch, als onderdeel van het project Sportief Ontdekken van de club. Clubkadercoach van Hockeyclub 's-Hertogenbosch en oud-international Jacques Brinkman heeft de leiding over dit project. In totaal duurt het lesprogramma een aantal weken, waarbij beweging en lessen over gezonde voeding worden gecombineerd. “Een gezonde leefstijl met extra aandacht voor gezonde voeding heeft veel voordelen voor kinderen: meer energie, beter concentreren op school, minder vaak ziek en minder kans op overgewicht”.

Spelenderwijs bewust van gezonde en duurzame voeding

De combinatie van TommyTomato en Stichting Vitam Doet Goed resulteert in een rijk lesprogramma dat tot de verbeelding van kinderen spreekt. De organisaties ontwikkelden samen een lesprogramma waarin hun mascottes als vrienden figureren: de tomaat Tommy Tomato en de sperzieboon Harry Covèrt. Waar de lessen van TommyTomato met name gericht zijn op de gezondheidsvoordelen van groenten, is er in de verhalen over Harry Covèrt veel aandacht voor duurzaamheid. Waar komen groenten vandaan? En wat betekent dat voor de wereld? Spelenderwijs worden kinderen zich bewust van het belang van gezond en duurzaam eten en drinken. 

Gedeelde missie 

Dat Vitam en TommyTomato de handen ineen hebben geslagen is niet zo gek. Beide organisaties hebben hetzelfde doel: kinderen leren over gezond eten en drinken. TommyTomato doet dit door warme lunches vol groenten te leveren aan basisscholen, kooklessen op school te verzorgen en gastles te geven over gezonde voeding met het lesprogramma S’kool. Stichting Vitam Doet Goed – gelieerd aan bedrijfscateraar Vitam – organiseert uiteenlopende activiteiten om kinderen enthousiast te maken over goed eten en drinken. Het lesprogramma van Stichting Vitam Doet Goed getiteld Harry@school is daar een voorbeeld van. “Vitam heeft als doel bij te dragen aan de gezonde leefstijl van volwassenen en kinderen. We zijn dan ook blij dat we samen met deze partijen hierin echt goede stappen kunnen zetten. En ik hoop dat nog veel meer organisaties zich hiervoor gaan inzetten. Want als we samen onze verantwoordelijkheid nemen, kunnen we zoveel mogelijk kinderen enthousiast maken over gezond, duurzaam en lekker eten en drinken”, aldus Marlies Martens, CEO van Vitam.

Gelijkheid begint in de lunchtrommel

Bas Turk, medeoprichter van TommyTomato, is ook enthousiast over de samenwerking. “Het is onze missie om alle kinderen groente-eters voor het leven te maken. Elk kind kan groente leren eten, net als leren lezen of rekenen”, zegt hij. “Dat kunnen we niet alleen, dus zijn we superblij met Vitam. Bijna geen enkel kind in Nederland eet elke dag voldoende groente. Zeker ook in aandachtswijken, waar kinderen minder snel in aanraking komen met gezonde voeding, is dit van belang. Gelijkheid begint wat ons betreft in de lunchtrommel, ieder kind verdient dezelfde basis. Wij willen kinderen niet alleen bewust maken van de voordelen van groenten, maar echt tot hun verbeelding spreken. We zeggen niet: dit mag en dit niet, maar leggen uit wat voeding in je lichaam doet en hoe dat invloed heeft op hoe je je voelt. Daarna kunnen ze zelf de keuze maken. En ook belangrijk: we maken de lessen leuk en interactief, met uitdagingen, opdrachten en quizjes. Want hoe meer plezier, hoe beter de stof blijft hangen.”

HarryCovert-TommyTomato-HighFive

Noot voor redactie, niet voor publicatie
Voor beeldmateriaal of extra informatie kunt u contact opnemen met Laura Emous, Food Cabinet via laura@foodcabinet.nl of 0639149020. 


Of bezoek www.vitam.nl voor meer informatie.

PERSUITNODIGING: de eerste les vindt plaats op 22 mei en daarna vinden er lessen plaats op 29 mei en 5 juni om 13.00. Journalisten zijn hier van harte welkom. 

Over TommyTomato

Sinds 2020 bouwt TommyTomato aan haar missie: alle kinderen groente-eters voor het leven maken. Plant een zaadje, oogst een gezonde generatie. Het Haarlemse bedrijf doet dit door warme lunches vol groenten te bezorgen op basisscholen in Nederland. Kinderen krijgen daarmee al 60 tot 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten binnen. 

De lunch wordt warm en hapklaar bezorgd door Health Angels, 65-plussers die graag willen blijven werken. Scholen hebben er hierdoor geen werk aan. Met bijgeleverde vrolijke lesboekjes, uitdagingen en opdrachten leren  kinderen spelenderwijs het belang van groenten voor een gezonde levensstijl. Op dit moment zijn er bijna 250 basisscholen aangesloten bij TommyTomato en dit aantal zal groeien naar 500+ scholen in heel Nederland eind 2024. 

TommyTomato is geregistreerd bij de Code Sociale Ondernemingen, won onder meer de OndernemersVerkiezing Noord-Holland en werd finalist van de participatieprijs werkgevers 2023. Naast Health Angels werken er ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals statushouders en vluchtelingen. 

Feiten & cijfers

  • Ruim 22.000 kinderen krijgen wekelijks een warme groentelunch van TommyTomato.
  • 90 Health Angels (65+’ers) bezorgen de lunches.
  • TommyTomato levert lunch vanuit 3 hubs (Haarlem, Den Haag, Utrecht), in 5 provincies (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland). Dit jaar zal er nog een hub in Eindhoven en Rotterdam geopend worden.
  • In 2025 zal het bedrijf met nog 7 hubs groeien.
  • Basisschoolkinderen aten tot nu toe al meer dan 100.000 kilo groenten met TommyTomato.

Bij interesse in het lesprogramma voor een basisschool of sportomgeving, neem contact op via skool@tommytomato.nl of bel ons op 023-205 22 92.

Over Vitam

Vitam is de grondlegger van bewuste catering. In onze ruim 300 gastvrije restaurants bij bedrijven en onderwijs- en zorginstellingen dragen we bij aan de identiteit en doelstellingen van die organisaties. Samen met onze opdrachtgevers. Allemaal vers en verantwoord bezig. In 2003 begon het. We deden het anders. Bewust anders. Buiten de gebaande paden hielden we vast aan ons idee van vers koken op locatie. Met vrijheid voor de koks, het bieden van maatwerk en ondernemerschap. Grensverleggend was het. En succesvol. Onze aanpak bewees zich keer op keer. En we hielden vast aan onze idealen. Als cateraar, bewuste keuzes maken. Bewust verantwoord. Bewust gezond. Dit noemen we met trots: It's Good Doing Food.

Over Stichting Vitam Doet Goed

Stichting Vitam Doet Goed is opgericht met als doel kinderen kennis te laten maken met goed eten en drinken. Daarom zetten we ons samen met andere organisaties in om kinderen te leren waarom gezond en duurzaam eten en drinken belangrijk is, wat dat precies inhoudt, maar vooral hoe lekker én leuk het is om goed te eten! Zodat de kinderen leren bewuste keuzes te maken en we samen goed doen voor de mens en voor de wereld. De stichting zamelt geld in om verschillende projecten, zoals het lesprogramma, te sponsoren. 

Over het project Sportief Ontdekken 

Het project Sportief Ontdekken is een initiatief van Hockeyclub 's-Hertogenbosch, in samenwerking met scholen, gemeente en partijen zoals Tommy Tomato en Stichting Vitam Doet Goed. Onze slogan is “van goed naar beter.” Wij gaan op zoek naar gouden pareltjes met hockeyclinics onder deskundige leiding van toptrainers van Hockeyclub 's-Hertogenbosch. Plezier staat voorop met iedere week diverse leuke en leerzame spelvormen. Wat zijn jouw wapens en waar kun je je ontwikkelen? Teamsport en in het bijzonder hockey, leert je samenwerken, doorzettingsvermogen en discipline. Kortom, vaardigheden die je ook buiten de sport goed van pas komen. We combineren 'sport en bewegen' met diverse workshops zoals die van TommyTomato en Stichting Vitam Doet Goed over gezonde voeding. Ook kinder-yoga en nieuwe sporten zoals Spike-ball, Roundnet en Crossnett komen in een workshop voorbij. Plezier, ontdekken en ontwikkelen zijn onze kernwaarden. Sportief Ontdekken zet de kracht van sport in voor sterke en vitale kinderen.