Skip to content

Betere maaltijden voor gedetineerden in samenwerking met Vitam

31 mei 2022

's-Hertogenbosch, 31 mei 2022 – Gedetineerden in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland krijgen gefaseerd vanaf 1 juni iedere dag verse en gezonde maaltijden via Vitam geleverd. Facilitaire horecadienstverlener Vitam start met het verzorgen van alle maaltijden in de 12 gevangenissen in vier provincies. Vitam doet dit op een duurzame manier met respect voor mens, milieu en maatschappij. Door vers en voedzaam te koken zonder onnodige toevoegingen zijn de maaltijden gezonder. Door lokaal in te kopen is er minder CO2-uitstoot en voedselverspilling. En door opleidings- en doorgroeimogelijkheden in het horecavak aan te bieden, hebben gedetineerden perspectief na hun straf. Dienst Justitiële Inrichtingen en Vitam zetten vandaag hun handtekening onder een samenwerking voor de komende vier jaren, en vier optiejaren.

Vitam heeft de aanbesteding van Dienst Justitiële Inrichtingen voor twee percelen in Nederland gewonnen, te weten Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. De facilitaire horecadienstverlener verzorgt de drie maaltijden inclusief het fruit op een gezonde en duurzame manier. Daarnaast draagt Vitam graag haar steentje bij aan een inclusieve samenleving. Marlies Martens, CEO Vitam: “Net als Dienst Justitiële Inrichtingen willen wij bijdragen aan de maatschappelijke opdracht om gedetineerden te helpen bij hun re-integratie en naar werk te begeleiden. Het bijdragen aan een positief leef- en werkklimaat, normalisatie en de gezondheid van de gedetineerden is voor ons de reden om deel te nemen aan deze aanbesteding.”

En dat is precies de reden waarom Dienst Justitiële Inrichtingen voor Vitam kiest voor de twee percelen in het zuiden van Nederland. Wolter van der Vlist, sr. inkoopbeleid & strategie, Dienst Justitiële Inrichtingen: ”Vitam is het gelukt om alle informatie en de verschillende invalshoeken van deze aanbesteding samen te brengen in een aanbieding die leidt tot passende en impactvolle dienstverlening per locatie. We kijken uit naar de resultaten.”

Vers en lokaal
Vitam werkt zo veel mogelijk met verse lokale producten. Dit is niet alleen gezond en duurzaam, het versterkt ook de binding met de regio. De 12 locaties van de Dienst Justitiële Inrichtingen zijn allemaal anders. Daarom biedt Vitam per locatie oplossingen die het best aansluiten op de behoeften. Dit varieert van vers koken op locatie tot ingrediëntenpakketten waarmee gedetineerden zelf een gerecht kunnen bereiden. De facilitaire horecadienstverlener vergroot de variatie van het eten en houdt tegelijkertijd het aanbod overzichtelijk. Daarbij wordt zo lokaal mogelijk gewerkt, door in te kopen bij lokale boeren en in te zetten op lokale samenwerkingen. De organisatie Boerschappen verzorgt de ingrediëntenpakketten vanuit hun netwerk van lokale boeren in heel Nederland.

Opleidingen en doorstromen
Vitam gelooft dat iedereen een gelijke kans verdient op de arbeidsmarkt. Samen met Social Impact Maker hebben zij ideeën bedacht om (ex-)gedetineerden te helpen resocialiseren en re-integreren. Daarmee doet de facilitaire horecadienstverlener meer dan alleen maaltijden faciliteren in gevangenissen. Vitam biedt namelijk ook opleidings- en doorstroommogelijkheden voor gedetineerden. Martens: “Training en ontwikkeling zijn belangrijke speerpunten binnen het personeelsbeleid van Vitam, ook voor de door ons in te zetten gedetineerden. Het is immers cruciaal om hen binnen iets te leren en te werken aan een toekomstperspectief buiten.”

Noot voor redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Klaartje Bauwens van Vitam, via klaartje.bauwens@vitam.nl. Of bezoek www.vitam.nl voor meer informatie.

Over Vitam
Als ondernemende cateraar gelooft Vitam dat voeding volop mogelijkheden biedt om een waardevolle bijdrage te leveren aan vitale mensen in een vitale wereld. In meer dan 250 restaurants binnen bedrijven, campussen, ziekenhuizen en horeca is het haar missie om met lekker eten en drinken mensen te verleiden tot een gezonde en verantwoorde levensstijl.​ Met een aanbod met groente en fruit als basis en zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden, werkt Vitam op een duurzame manier en met respect voor mens, dier en milieu.