Skip to content
Italië

Ciao Bella! Vitam neemt je mee op vakantie naar Italië

20 jul 2020

Bella Italia! Italië is natuurlijk onmisbaar in het rijtje favoriete vakantiebestemmingen van de Nederlanders. Het land heeft vele mooie kenmerken: de prachtige natuur, de helderblauwe zeeën, de Oudheid, gastvrije mensen en natuurlijk de bekende Italiaanse keuken. Bij Vitam zijn deze week dan ook de Yellow Happiness Pizza, de Caprese soep en Panzanella (Italiaanse broodsalade) terug te vinden in het restaurant. Buon Appetito!

Eten en drinken

De Italiaanse keuken is wereldwijd beroemd en ontzettend geliefd. Denk maar aan pizza’s, pasta’s, risotto ’s en Italiaans schepijs. In Italië zijn ze geen fan van de boterhammen of stampotjes. Ze eten uitgebreid en ook het liefste samen. In deze blog vertellen we je er graag meer over de eetgewoonten van de Italianen.

Als ontbijt eten de Italianen graag een ‘cornetto’ en dan bedoelen we niet het ijsje. Een cornetto is vergelijkbaar met een croissant maar dan zoeter. Daarnaast wordt ook als ontbijt brioche (stevig broodje) gegeten met beleg. Als drank wordt er een kop cappuccino bij gedronken. Na 11.00 uur wordt er een espresso gedronken en deze is veel sterker en zoeter dan we hem in Nederland kennen! Het ontbijt wordt vaak buitenshuis gegeten in een café die op de route ligt naar werk of school.

Voor de lunch wordt ruim de tijd genomen en wordt meestal een warme lunch geserveerd. Denk hierbij aan pasta’s, vers stokbrood, salades, vis- en vlees specialiteiten waar vooral de carpacciosalade niet aan mag ontbreken. Als verfrissend drankje wordt er meestal iets van sap gedronken of voor degene die nog een caffeïne boost nodig hebben een espresso. Voor de meeste werknemers wordt de lunch vergoed door hun werkgevers. Op de zondagen worden uitgebreide lunches gehouden met vrienden en familie.

Het avondeten wordt vaak laat geserveerd. Het diner kent dan ook 4 gangen; de antipasti, de primi, de secondi en de dolci. De antipasti is een koud voorgerecht om het honger gevoel op te wekken die wordt opgevolgd door een warm voorgerecht de primi. De secondi is de hoofdmaaltijd en de dolci is een zoet nagerecht. De favoriet onder de Italianen is natuurlijk de tiramisu. Maar die is het ook zeker onder vele Nederlanders.

eten en drinken italieNa al deze gangen genieten de Italianen nog van een digestivo, zoals Grappa, Sambuca, Limoncello, prosecco of gewoon een espresso. Daarnaast staat Italië bekend om haar wijnen, waarvan zij een van de grootste exporteurs zijn. Gedurende de dag drinken de Italianen geen wijn maar zeker wel na het avondeten of met uitgaan.

Bij warmere temperaturen wordt er vaak getrakteerd op schepijs. Een andere lekker tussendoortje noemen de Italianen merendina. Dit is een cakeje met een vulling ertussen.

Over het algemeen zijn Italianen fan van uitgebreid eten en vooral lekker eten. Een gezelschap is hierbij onmisbaar! Of dit nu met vrienden, collega’s of familie is; eten is iets wat samenbrengt en waarvan je samen geniet.

Ook zin gekregen in een Italiaanse lunch? Dit heerlijke pasta recept is dan zeker wat voor jou! Buon Appetito!

Blijf fit na een lange zit! 

Al eens op Sardinië geweest? Dan ken jij het spelletje Dudu vast! Het spel is verzonnen door de Azteken en meegenomen naar Europa door Portugese en Italiaanse handelaren. Zij speelden dit gokspelletje om een extra geld te winnen. Misschien heb jij ook wel geluk 😉. 

Wat heb je nodig:

  1. Voor iedere speler 5 dobbelstenen
  2. Per speler een beker
  3. Stoffen zakje (of schone boterhammentrommel) 

Spelregels:

Elke speler start met 5 dobbelstenen. Schud de dobbelstenen in de beker en draai vervolgens om. Alleen jij mag je eigen dobbelstenen zien, maar je maakt een bod op de totale dobbelstenen in het spel en welke daarvan een bepaald nummer laten zien. 

spelDe eerste speler maakt een startbod. Daarna mag de speler naast hem maakt een hoger bod of trekt hem in twijfel (beschuldiging). Als het bod wordt verhoogd mag de volgende speler een bod maken of in twijfel trekken. Je speelt het spel door totdat iemand een andere speler beschuldigd. 

Een speler kan een bod maken op de volgende drie manieren. Je kan het aantal verhogen van het totaal aantal dobbelstenen of alleen het nummer verhogen of beide. 

Bijvoorbeeld:
Het startbod is: 3 -2 (drie dobbelstenen die tweeën vertonen). 
De volgende speler kan op de volgende manier verhogen;
-3-5 (drie dobbelstenen die vijven vertonen)
Of 4 -2 (vier dobbelstenen die tweeën vertonen)
Of 5 – 6 : (vijf dobbelstenen die zessen vertonen)

Zo lang de nummers in het bod omhoog gaan, is het bod legaal. Je kan een beetje verhogen of veel. Je hoeft niet per se te bieden met nummers die jij voor je hebt liggen. Bluffen is een belangrijk onderdeel van het spel. 

Als je denkt dat het bod van je speler niet correct is dan kun je DUDU zeggen, of terwijl een beschuldiging maken. Op dit moment worden alle dobbelstenen vertoond. Als er inderdaad het aantal dobbelstenen liggen waar de persoon een bod op heeft gedaan, dan moet de beschuldiger een dobbelsteen inleveren. Als het bod inderdaad niet klopt, dan verliest de bieder een dobbelsteen. Deze stop je in het stoffenzakje. Ga daarna verder met de speler die het wel correct heeft geraden.

Je kan een dobbelsteen terugwinnen, als je denkt dat het bod precies goed is. Op dit moment vertoont iedereen zijn dobbelstenen. De verloren dobbelsteen win je alleen terug als het bod precies klopt!

De speler die als laatste overblijft met een of meerdere dobbelsteen wint.

Vrijdagavond filmtip: Walking on Sunshine

Als je al weg was van Mamma Mia! dan ben je zeker fan van deze sing-a-long met jaren 80 hits! Lekker wegdromen bij het Pugliaanse landschap en de romantiek! Pak er een goed glas wijn bij en piccolini’s om goed in de sfeer te komen. Ben jij niet z’on romanticus? Kijk dan de spannende film Angels and Demons! 

Kun je niet genoeg krijgen van films over Italië? Dan hebben we hieronder nog meer tips!
  • Under the Tuscan sun
  • The Tourist
  • Letters to Juliet
  • Toscaanse Bruiloft