Skip to content
Griekenland

Gia Mas! Vitam neemt je mee op vakantie naar Griekenland

27 jul 2020

Ghia mas! Oftewel proost op het leven! De Grieken genieten van het leven met een glas goede wijn en lekker eten. Het land kent natuurlijk meerdere mooie aspecten dan alleen smakelijk eten. Het land heeft een rijke historie met bekende legendes uit de Oudheid, zoals Hercules, Odyssee en Archiles. Het landschap is ook ontzettend mooi met helderblauwe zeeën, de vele charmante eilandjes en prachtige flora. Deze week komen de gezonde Griekse lekkernijen terug in onze bedrijfsrestaurants. Kalí orexi!

Eten en drinken

Voor wie weleens in Griekenland op vakantie is geweest, weet als geen ander dat je daar lekker kan eten en drinken. De invloeden van de Griekse keuken zijn ook sterk gelinkt aan de buurlanden van Griekenland, namelijk Turkije, Italië en Bulgarije. Voor degene die denken dat de Griekse keuken alleen maar vleesspecialiteiten heeft zullen aangenaam verrast worden met heerlijke vegetarische en visgerechten. Wij vertellen je er meer over de echte eetgewoonten van de Grieken!

Blog 1 griekenland

De Grieken zijn geen grote ontbijters. Ze nemen liever een kleine hap voor onderweg naar hun werk of school. Dit ontbijtje bestaat voornamelijk uit een kop koffie met toast en jam. Uiteraard is Griekse yoghurt met lokaal fruit ook gebruikelijk om als ontbijt te eten.

Als lunch wordt er vaak een frisse (Griekse) salade gegeten of hartige soep. Hier nemen de Grieken uitgebreid de tijd voor en het liefst in het gezelschap van collega’s, vrienden of familie. De lunch vindt niet persé op kantoor plaats, maar liever in een kafeneio. Een bekende Griekse ijskoffie wordt daar maar al te graag gedronken.

In de namiddag wordt nog een dessert gegeten, omdat het avondeten in Griekenland pas rond 21.00 uur plaatsvindt. Een geliefd gebakje onder de Grieken is dan ook Baklava. Dit bestaat uit filodeeg met honing en noten en is in de omliggende buurlanden van Griekenland ook populair.

Eten doen de Grieken het liefste samen. Er wordt altijd veel gekookt zodat iedereen die spontaan op visite komt altijd kan aansluiten. Bekende specialiteiten die je op de eettafel tegenkomt zijn; Mousaka, Mezze, Tzazikisaus, Souvlaki en Gyros. Deze gerechten worden dan ook heerlijk gekruid met verse dille, oregano en tijm. Je kan ervan uitgaan dat de Grieken dan ook alles bereiden met lokale olijfolie.

grieks eten en drinken blog 2

De Grieken houden van een avondje uit eten gaan. Het liefste op plekken waar zoveel mogelijk mensen zijn zoals de taverna. Dit zijn horecabedrijven gerund door lokale families. Voor de toeristen zijn de traditionelere restaurants (een estiatorio) geschikter. Voorafgaand aan het diner drinken de Grieken het liefst ouzo (anijslikeur), om in een goede stemming te komen. Voor de lokale Griekse restaurants wordt meestal geen menukaart aangeboden. De serveerster vertelt aan de tafel wat de gerechten van de dag zijn. Meestal wordt het eten verdeeld onder het gezelschap.

Bij het avondeten mag een karafje met Retsina niet ontbreken, dit is een wijn gemaakt van de witte druiven en dit is door heel het land de meeste geliefde wijn. Daarnaast worden de streekwijnen vaak geconsumeerd worden. De bekende wijnstreek Samos staat bekend om zijn zoete nectarwijn. Op Kreta zal de lokale Griek graag Raki drinken en op Pilion tsipouradika, een sterke drank.

Heb je al zin gekregen in de Griekse specialiteiten? Dan delen we hier een recept voor een traditionele Griekse Moussaka.

Blijf fit na een lange zit! 

Dit knikkerspelletje ken je vast nog van je kindertijd. De oude Grieken en Romeinen hebben dit spelletje uitgevonden. Breng een aantal collega’s samen en haal even een frisse neus.

Dit heb je nodig:

  • Iedere speler ontvangt 3 knikkers
  • blog 3Krijt               
Spelregels
  1. Teken een cirkel van krijt.
  2. Door de knikkers tegen elkaar te stoten, zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk knikkers in de cirkel terecht komen..
  3. Probeer de knikkers van je tegenstanders zoveel mogelijk eruit te duwen.

Tip! Je kan ook meerdere kringen tekenen in de cirkel, waar elke ring staat voor een punt. Degene waarvan de knikker het dichtste bij de kern komt wint.

Vrijdagavond filmtip: Mamma Mia! 

Om even helemaal in de Griekse sfeer te komen is Mamma Mia! onmisbaar! Lekker meezingen op de hits van ABBA en genieten van het mooie Griekse landschap.

Kun je er geen genoeg van krijgen? Dan hebben we hier nog andere film tips!

  • Mamma Mia! Here we go again!
  • My Life in Ruins
  • Before Midnight