Skip to content
Parijs

Vive la France! Vitam neemt je mee op vakantie naar Frankrijk

13 jul 2020

Vive La France! Het land van de verse baguettes, weide velden met lavendel, Bordeaux wijnen, de Eiffeltoren en meer! Deze week brengt Vitam het charmante Frankrijk naar het bedrijfsrestaurant. Hier verwennen we onze gasten met vers belegde baguettes, Franse frietjes, Provençaalse visstoof,  jus d’orange, uiensoep en warme quiche. Bon appétít!

Eten en drinken

De Franse keuken is vrijwel bij iedereen bekend en zeer geliefd. In Nederland zijn we nog lang niet bekend met alle Franse eetgewoonten. Enige uitleg is dan welkom om volop te genieten van wat de Franse keuken te bieden heeft.

De Fransen starten hun dag met een petit déjeuner (ontbijt), letterlijk vertaald een kleine lunch. Denk hierbij aan verse croissants met jam, een goede kop café au lait of juist een verfrissende jus d’orange. Ook zijn ze weg van een pain au chocolat. Maar ja wie is dat niet?

Vervolgens komt het déjeuner, je raadt het al, de lunch! Fransen nemen uitgebreid de tijd om te lunchen. Het is vaak zelfs nog uitvoeriger dan het avondeten. Gebruikelijk is dat om 16.00 uur nog iets kleins wordt gegeten en rond 20.00 uur serveren ze het diner.

Als dessert zijn de Fransen gek op tarte tartin, crème brûlée en mousse au chocolat. Bekende gerechtjes die je vast wel eens hebt gegeten. Gebruikelijk is om voor het dessert een kaasplankje te eten met verschillende kazen en een dessertwijn. Het is niet alleen lekker, maar ook goed voor de spijsvertering. 

De Franse keuken is niet compleet zonder goede wijnen uit de streken van Bordeaux, Elzas, Bourgogne en de Loire. Behalve de wijnen zijn andere alcoholische dranken zoals Pastis, Cognac en Champagne erg geliefde dranken. En zeker niet alleen bij de Fransen!
De Fransen genieten graag van hun eten en drinken in gezelschap. Het is daarom ook geen verrassing dat de meeste café’s en terrassen ook overvol zitten gedurende lunch en diner tijden. Want samen eten verbindt!

Zin om je te vertoeven in de Franse keuken? Maak dan zelf deze verrukkelijke Ratatouille! Bon appétít! 

 

Blijf fit na een lange zit! 

Voel je je ook moe na een lange zit? Ga even een frisse neus halen! De Fransen doen dit met een potje Jeu de Boules. Trommel een paar collega’s op voor een stukje ontspanning.

Dit heb je nodig:
  • Iedere speler ontvangt 3 ballen (zorg dat de ballen van elkaar te onderscheiden zijn)
  • Houten balletje (butje)
  • Zoek een gras- of zandveldje (of Jeu de Boules veldje!)
  • Zet lijnen af met pionnen, lint of krijt
Spelregels:
  1. Maak teams
  2. De toss bepaalt welk team begint. Dit team mag ook de werpcirkel bepalen en werpt het houten balletje (but) op 6 tot 10 meter vanuit de wegwerpcirkel.
  3. De boules moeten zo dicht mogelijk bij het butje komen te liggen. Hierbij mogen andere spelers de boules wegstoten. Gooi ieder om beurten tot er geen boules meer over zijn.
  4. Het team die de boules het dichtste bij het butje heeft liggen krijgt een punt. Dit hangt af hoeveel boules het dichtste bij de but liggen. Liggen er bijvoorbeeld van team rood 1 boules in de buurt krijgt dat team 1 punt. Ligt van team geel 2 boules het dichtste in de buurt krijgt dat team 2 punten.
  5. Het spel eindigt zodra een team 13 punten heeft gescoord.

Jeux des boulles