SOCIAAL ONDERNEMEN

Vanuit onze visie vitale mensen in een vitale wereld, dragen wij graag ons steentje bij aan een inclusieve samenleving. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in onze maatschappij gelijke en goede kansen krijgt.

Zo werken we met onze opdrachtgevers en partners samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk te begeleiden. We zien de motivatie en betrokkenheid van de Social Return-medewerkers bij hun werk en zetten ons met hetzelfde enthousiasme in om deze mensen een plek te geven in onze organisatie.

Niet alleen zetten we Social Return-medewerkers in op onze locaties, maar ook kiezen we waar mogelijk voor sociale inkoop. Daarvoor werken wij samen met verschillende toeleveranciers, zoals zorgboerderijen en sociale werkplaatsen.

Ook zetten we lokale initiatieven op om sociale interactie te vergroten en om kinderen te enthousiasmeren voor gezondere voeding. Omdat we dit thema zo belangrijk vinden, hebben we Stichting Vitam Doet Goed opgezet.  

Sociaal ondernemen IN UITVOERING

Social Return

Social Return

Social Return heeft als doel een bijdrage te leveren aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met onze partners geloven wij in het ontwikkelen en bemiddelen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk. Wij helpen mensen zich verder te ontwikkelen en actief te participeren. Tijdens stages en werk bieden wij Social Return-medewerkers een prettige tijd door ervoor te zorgen dat zij zich onderdeel voelen van het team. Wij behandelen hen dan ook hetzelfde als onze reguliere medewerkers, maar bieden we hun natuurlijk wel de benodigde extra ondersteuning, scholing en een aangepast takenpakket. Op diverse Vitam-locaties werken we succesvol samen met de Sign Language Coffee Bar, waar Gebaarista's – dove of slechthorende barista's – de lekkerste koppen koffie en thee bereiden. 

Sociale inkoop

Good Food - sociale inkoop

Wij dragen ook bij aan een inclusieve samenleving door producten en diensten in te kopen bij sociale leveranciers, zoals koeken van Twente Uniek. Bij deze koekenbakkerij werken mensen met een verstandelijke beperking die hier de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen tot bakkersmetgezel en winkelbediende. We kopen groente in bij Zorgboerderij Kwekerij Osdorp. Deze partner combineert de zorg voor mensen en de productie van duurzaam geteelde groenten. We gebruiken hun overtollige en/of misvormde tomaten voor onze eigen Good Food tomatensauzen en -soepen, die wij met Abma’s maken. Het presentatiemateriaal in de uitgiftebuffetten komt van Heppiehout. Niet alleen is dit hout gerecycled, de producten worden in elkaar gezet door cliënten van de sociale werkplaats van Iriszorg Nijmegen.

Sociale initiatieven

IMG-20190910-WA0008

Vitam wil helpen bij het terugdringen en voorkomen van uiteenlopende maatschappelijke problemen. Eén daarvan betreft het feit dat veel mensen vandaag de dag een ongezonde levensstijl hebben. Daarom hebben wij ‘Stichting Vitam Doet Goed’ opgericht, die naadloos aansluit bij onze missie ‘Met lekker eten en drinken verleiden we mensen tot een gezonde en verantwoorde levensstijl’. De stichting is opgericht om kinderen bewust te maken van het belang van een gezonde en verantwoorde levensstijl. Hiertoe organiseert de stichting jaarlijks activiteiten. Om alle initiatieven uit te voeren, doen wij een beroep op de vrijwillige inzet van onze Vitam medewerkers. De Stichting is verder volledig afhankelijk van donaties. 

Interesse om samen sociaal te ondernemen?

Kunnen wij elkaar versterken op het gebied van social return, sociale inkoop of een ander sociaal initiatief? Of wil je weten hoe Vitam het verschil kan maken met sociaal ondernemen op jouw locatie? Dan horen we dat maar al te graag! Laat je gegevens hieronder achter en wij nemen snel contact met je op.