Onze samenwerking met het Koning Willem I College
Sinds 2019 heeft Vitam een unieke samenwerking met het Koning Willem I College (KWIC) in ‘s-Hertogenbosch. Samen met deze onderwijsinstelling bieden wij onze medewerkers de mogelijkheid om een koksopleiding te volgen op basis van de vijf principes van Dutch Cuisine. Bovendien is er in de opleiding veel aandacht voor innovatieve, duurzame kooktechnieken en gezonde voeding. Een opleiding die aansluit bij onze missie dus! Onze medewerkers krijgen de kans om hun ervaring van de werkvloer om te zetten naar een erkend mbo-diploma op niveau 2. De medewerkers gaan een jaar lang één dag per week naar school in ‘s-Hertogenbosch en worden in de praktijk begeleid door een erkende Leermeester. Na dit jaar zijn deze medewerkers in staat op creatieve wijze te koken volgens de principes van Dutch Cuisine. In de drie jaar van onze samenwerking hebben al 43 Vitammers – variërend van twintigers tot zestigers - de koksopleiding met succes afgerond.
En niet alleen wij en de studenten zijn enthousiast over deze samenwerking, dit geldt ook voor Twan Musters, opleidingsmanager van het Koning Willem I College: “De samenwerking is ontstaan doordat beide organisaties dezelfde uitgangspunten hebben. Wij werken vanuit de vijf principes van Dutch Cuisine – cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde – en die zijn eigenlijk het DNA van al onze opleidingen en onze organisatie. De kernwaarden van Vitam sluiten daar heel goed op aan. Die twee versterken elkaar.” In deze waarden vinden Vitam en het Koning Willem I College elkaar, en ook de manier van samenwerken bevalt beide partijen goed. “Het is een open en eerlijke samenwerking. We doen allebei wat we zeggen en iedereen is bereid in oplossingen te denken”, vertelt Twan.
De opleiding is op mbo-2 niveau, dus daar hoort een aantal voorgeschreven vakken en onderdelen bij, waaronder ook theorievakken als rekenen, Nederlands en Engels. Maar de specifieke invulling wordt samen met Vitam afgestemd. Twan licht toe: “De inhoud kan je als instelling wel zelf bepalen, mits je voldoet aan je kwalificatieplicht. Die invulling gaat in co-creatie. We hebben gekeken naar het Vitam-kompas en een jaarprogramma gemaakt. Zo hebben we toegewerkt naar de kwalificatieplicht.”
De Vitammers leren heel veel gedurende het opleidingsjaar, zeker ook over het verschil tussen koken in de catering en koken à la carte. En over de meerwaarde om deze vormen te kunnen combineren. Dit geldt ook weleens andersom; dan leren de opleiders weer van de leerlingen en van Vitam. Twan noemt hierin met name het procesmatig denken en signing als voorbeelden. Daarnaast zoeken Vitam en het opleidingsinstituut elkaar ook regelmatig op voor andere zaken. Twan vertelt hierover: “We blijven elkaar wel inspireren, zo hebben we ook veel contact met de Food Pioneers. En we denken graag mee bij sommige trainingen die Vitam zelf aan haar medewerkers geeft, zoals de training om verse soepen te maken. En andersom is het heel leuk dat onze studenten bij Vitam kunnen komen kijken of dat Vitam opdrachtgever is voor het leerproces van onze studenten. Het is echt een wisselwerking.”
Net als Vitam is het Koning Willem I College blij met de opleiding voor Vitam. Twan: “We zijn heel trots op de mooie samenwerking en hopen dat we samen met Vitam nog veel enthousiaste mensen mogen opleiden."