Skip to content
medium (29)

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid: Zo blijft je bedrijf gezond!

10 okt 2018 ||

De term ‘duurzame inzetbaarheid’ is sinds enkele jaren trending topic in het bedrijfsleven. Elke organisatie lijkt er druk mee te zijn! Maar wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld en waarom is er opeens zoveel interesse in? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid gaat om het gezond, energiek en productief houden van werknemers. In de huidige functie, maar ook bij toekomstig werk. Het doel is om werknemers vanaf de start van de loopbaan, tot aan het pensioen, werk te laten verrichten waarbij zij zowel fysiek als mentaal gezond blijven. Zo blijven werknemers gelukkig en verkleint de kans op verzuim.

Maar duurzame inzetbaarheid gaat verder dan alleen zorgen dat werknemers de mogelijkheid geboden wordt om gezond en vitaal te zijn. Het betekent ook dat iemand niet perse zijn volledige werkende leven hetzelfde beroep zal blijven uitvoeren, maar flexibel ingezet kan worden. Verderop in dit artikel meer over de verschillende pijlers van duurzame inzetbaarheid.

Waarom duurzame inzetbaarheid?

Werk mag de gezondheid geen schade toebrengen, daar zijn we het allemaal over eens. En dat gelukkige werknemers productiever zijn, daar kunnen we het waarschijnlijk ook wel over eens worden. Maar wist je dat met investering in duurzame inzetbaarheid de hele Nederlandse samenleving gebaat is? Daar zijn een aantal redenen voor.

  • Mensen moeten langer werken: de VUT is verleden tijd, de vergrijzing neemt toe en de pensioenleeftijd wordt steeds verder opgerekt.
  • Door steeds snellere technologische ontwikkelingen is het niet zeker dat banen van nu over een aantal jaar nog steeds bestaan
  • Door nieuwe inzichten verandert ook de invulling van functies. Bij- of omscholing is dan nodig.

Moet iemand de arbeidsmarkt (om welke reden dan ook) verlaten voordat hij de pensioenleeftijd heeft bereikt? Dan zal de rest van de samenleving dit moeten bekostigen.

“We leven langer, we blijven langer vitaal en we werken langer. Het hangt van het beroep af of dat ook allemaal op een goede manier lukt. Niet iedereen is daar zomaar op toegerust. Nadenken over duurzame inzetbaarheid is dus van groot belang.” aldus Mariëtte Hamer - voorzitter van de Sociaal-economische Raad.

Subsidie duurzame inzetbaarheid

Vanuit de overheid wordt voor bedrijven een financiële stimulans geboden om te investeren in duurzame inzetbaarheid. Bedrijven kunnen maximaal € 12.500 per project ontvangen. Op de website van Uitvoering Van Beleid kunnen werkgevers deze subsidie aanvragen.
 

In beweging

Schijf van vijf voor duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is een verzamelnaam voor verschillende pijlers. Elk bedrijf is anders en zal dus zelf moeten bepalen wat het meest effectief is voor haar werknemers. Over het algemeen richt het zich op vijf thema’s, de zogenaamde Schijf van Vijf voor Duurzame Inzetbaarheid.

1. Betrokkenheid

Wanneer bedrijven eigen initiatief en zelfstandigheid in hun werknemers waarderen (of zelfs actief stimuleren) zullen werknemers met trots over hun werk vertellen en zich meer betrokken voelen bij de organisatie.

Werknemers komen vol energie naar het werk en voelen zich verantwoordelijk voor het resultaat. Hierdoor leveren zij betere prestaties en melden zij zich minder snel ziek. Daarnaast kan het de werksfeer verbeteren, wat weer veel andere voordelen met zich meebrengt.

2. Gezondheid

Investeren in gezondheid en vitaliteit heeft vele voordelen voor bedrijven en werknemers. Een gezonde leefstijl verhoogt productiviteit, verlaagt verzuim en leidt tot meer omzet en een beter imago voor het bedrijf.

Voorbeelden van investeren in gezondheid zijn het stimuleren van meer bewegen op kantoor, een vitaliteitsprogramma voor werknemers en gezonde bedrijfscatering.

3. Ontwikkeling

Bedrijven doen er goed aan om in de ontwikkeling en opleiding van hun werknemers te investeren. Hierdoor zijn zij flexibeler in te zetten en worden zij steeds waardevoller voor het bedrijf. Ook blijf je als bedrijf op de hoogte van veranderingen in de markt en kun je daar direct op inspelen zonder hulp van buitenaf in te hoeven schakelen.

4. Organisatie

Een strakke organisatie heeft meer werkplezier tot gevolg. Onnodig papierwerk, dubbel werk en rommelige communicatie leiden tot onnodige stress. Bedrijven doen er daarom goed aan om kritisch naar de alledaagse organisatie te kijken en te investeren in verbetering waar mogelijk.

5. APK

Zoals een auto een periodieke keuring nodig heeft om optimaal te blijven functioneren, gaat dat voor werknemers in zekere zin ook op. Organiseer daarom op terugkerende basis gesprekken over de duurzame inzetbaarheid in de praktijk. Bespreek hierbij de ontwikkeling, gezondheid en de loopbaan van de medewerkers en optimaliseer op basis van de gegeven antwoorden.

Yoga in spijkerbroek

Voorbeelden van duurzame inzetbaarheid

Arbo in Europa organiseert elk jaar de Goede Praktijken Competitie waar zij organisaties prijzen die zich hardmaken voor duurzame inzetbaarheid binnen hun bedrijf. Twee van deze winnaars lichten wij uit als voorbeeld.

Loders Croklaan

Werknemers van Loders Croklaan (producent van speciale vetten) krijgen te maken met fysiek zwaar werk. Te zwaar om jaren aan een stuk 40 uur per week te doen.

Duurzame inzetbaarheid wordt hier gerealiseerd door te experimenteren met duo- en triobanen in ploegendiensten en interne stages. Daarnaast is er een zogenaamd verbeterteam in het leven groepen. Initiatieven van medewerkers worden door dit team meteen in de praktijk gebracht.

Loders Croklaan won de Goede Praktijken Competitie 2016 in de categorie ‘meer dan 100 werknemers’.

Bruggink & Van der Velden

Een ander mooi voorbeeld in een hele andere branche is te vinden bij advocatenkantoor Bruggink & Van der Velden. Hier ligt vooral de focus op de pijler betrokkenheid.

Zelfstandigheid en vertrouwen wordt gerealiseerd door inzicht in de financiën en vrije toegang tot alle informatie door alle werknemers. Omdat er geen managementlagen zijn, kunnen er snel beslissingen worden genomen door de werknemers. Daarnaast werken alle medewerkers vier dagen per week waar en wanneer ze willen. Hierdoor is het verzuim laag en het werkplezier hoog!

Bruggink & Van der Velden won de Goede Praktijken Competitie 2016 in de categorie ‘minder dan 100 werknemers’.

Gezonde werknemers in jouw bedrijf

Ben je overtuigd van de kracht van duurzame inzetbaarheid en wil je investeren in de gezondheid van je medewerkers? Neem dan eens contact met ons op! We sparren graag eens over de mogelijkheden.

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!Download whitepaper: Vitaliteit op het werk