Skip to content
Tom Kha Kai van Fitri

Tom Kha Kai vs Tom Yum Soep (+ recept)

7 jul 2020

Tom wat? Tom Kha Kai! Dit is een populair soepgerecht uit de Thaise keuken. De naam betekent kip-gembersoep. 

Er zijn meerdere varianten met vis (Tom Kha Gai), varken en rund. De basis ingrediënten bestaan uit kokosmelk, gember, citroengras, koriander en vlees of vis naar keuze. Uiteraard kun je hier zelf genoeg mee variëren! Tom Yum soep is de tweeling van de Tom Kha Kai. Beide soepen zijn, heet, pittig en zuur. De Tom Yum heeft echter twee varianten; een heldere soep (bouillon) en eentje op basis van verdampte melk.

Op een ingrediënt na, is er geen groot verschil tussen de soepen. Door de kokosmelk krijgt de Tom Kha een zoetere en romigere smaak. Dit geeft de soep een echt tropische tintje zoals ze hem gewend zijn in Thailand. Door de typische geuren van de kruiden herken je meteen de Thaise keuken in terug. De soep is een bekend streetfood gerecht maar zie je tegenwoordig ook steeds meer terugkomen bij high-end restaurants in Bangkok.

Begint je maag al te knorren voor een authentieke Thaise soep? Onze restaurantmanager Fitri heeft haar smakelijk recept met ons gedeeld. Ga nu thuis aan de slag en verras jouw gasten met een heerlijke maaltijdsoep.

Signature dish restaurantmanager Fitri : Tom Kha Kai - voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 sjalotten, grof gehakt
  • 1 ui, grof gehakt
  • 2 stengels sereh/citroengras, grof gehakt
  • 1 stuk galangal/laos, grof gehakt
  • 25 gram gember, grof gehakt
  • 2 rode pepers, grof gehakt
  • ½ bosje koriander, grof gehakt
  • 1 lepels zonnebloemolie
  • 8 gram limoenblaadjes
  • 1 eetlepel rode currypasta
  • 2 liter koud water
  • 1,5 eetlepel kippen- of vegetarische bouillon
  • 350 ml kokosmelk
  • 15 ml vissaus
  • 1 limoen
  • 1 kipfilet of 4 kippendijen
  • 135 gram rijstnoedels
  • 4 eieren
  • 250 gram champignons, schoongemaakt en in plakjes
  • 125 gram taugé
  • 1 theelepel cajunkruiden
  • Peper en zout
Bereiding
  1. Fruit de sjalot, ui, citroengras, laos, gember, rode peper, ¾ van de koriander , thai curry pasta en limoenblaadjes in de zonnebloemolie tot ze geurig zijn.
  2. Maak de kippen- of vegetarische bouillon lauwwarm
  3. Voeg de kokosmelk toe op lauwwarme temperatuur
  4. Voeg de vissaus toe en breng op smaak met peper en zout
  5. Voeg limoensap toe om het wat frisser te maken.
  6. Kook de noedels 5-7 minuten en laat ze afkoelen in koud water.
  7. Kook de eieren 8 minuten
  8. Marineer de kip met peper en zout of cajunkruiden en knoflookolie. Leg ze in een bakpan en doe in de oven op 150 graden voor 30 minuten. Mocht het na 30 minuten niet gaar zijn, laat ze dan wat langer liggen.
  9. Laat de kip afkoelen en snijd in kleine stukjes.
  10. Verwarm de soep en voeg de champignons toe aan de soep.
  11. Leg de noedels, eieren, kip, taugé, paksoi en kool in een de schaal. Giet de warme soep eroverheen.
  12. Garneer de kommen soep met limoen en koriander

Extra tip van Fitri: maak hem beter iets te scherp dan dat het veel te vlak is.

Tom Kha Kai - ingrediënten

Op zoek naar meer kookinspiratie? Download dan onze gratis receptenbundel ‘Verleidelijk Vegetarisch’!

New call-to-action