Wat zijn de gevolgen van een ongezonde leefstijl?

15 October, 2018

Bij Vitam hebben we de missie om mensen- met lekker eten en drinken - te verleiden tot een verantwoorde en vitale levensstijl. Op onze blog hebben we het daarom vaak over de vele voordelen van vitaliteit. In dit artikel draaien we het eens om en kijken we naar de risico’s en gevolgen van een ongezonde leefstijl.

Ongezond leven

Een ongezonde leefstijl gaat gepaard met risico's voor zowel lichaam als geest. In dit artikel zetten we de (mogelijke) gevolgen van ongezond leven op een rij. Dat doen we aan de hand van vier onderwerpen:

  • Ongezonde voeding
  • Onvoldoende beweging
  • Overmatig stress
  • Roken en alcohol

Tip: Benieuwd hoe je de vitaliteit binnen jouw organisatie kan verbeteren? Download ons gratis whitepaper vitaliteit op de (thuis)werkvloer!

Gevolgen van ongezond eten

Een gezonde levensstijl begint bij gezonde voeding. Ons lichaam haalt energie uit de voeding die we tot ons nemen. Door gezond en gevarieerd te eten, krijgt ons lichaam alle voedingsstoffen en vitaminen binnen die het nodig heeft om goed te functioneren. Onverzadigde vetten verminderen het risico op hart- en vaatziekten en groente en fruit hebben een positieve invloed op onze hart- en bloedvaten. En dat zijn maar een paar voorbeelden.

Het grootste gevolg van overmatig ongezond eten en drinken is overgewicht. Met een Body Mass Index (BMI) van 18,5 tot 25 spreken we van een gezond gewicht. Een BMI tussen de 25 en 30 bestempelen we als overgewicht en boven de 30 spreken we officieel van obesitas.

Overgewicht brengt een aantal nare lichamelijke risico’s en gevolgen met zich mee, zoals kortademigheid, suikerziekte, een hoge bloeddruk en slaapstoornissen.

Naast lichamelijke klachten en ziekten kan ook de kwaliteit van het leven ernstig aangetast worden door overgewicht. Onzekerheid en schaamte hebben een negatief zelfbeeld tot gevolg, waardoor mensen met ernstig overgewicht eerder sociale gebeurtenissen vermijden. Ook het niet (meer) kunnen spelen met de eigen kinderen is voor veel mensen een erg verdrietige realisatie.

Door deze onnodige nare gevolgen van ongezond eten, hebben we het bij Vitam onze missie gemaakt om met onze bedrijfscatering iedereen verantwoorde en vitale voeding te bieden!

Gezond en gevarieerd eten

Gevolgen van onvoldoende beweging

Mensen zijn altijd volop in beweging geweest. Jagen, verzamelen, huizen bouwen, koeien melken, akkers omploegen, enzovoort. Maar door industriële en technologische ontwikkelingen bestaan er opeens beroepen waarbij mensen complete dagdelen zittend doorbrengen. Dat is ons lichaam helemaal niet gewend! Door langdurig onvoldoende bewegen kunnen dan ook gezondheidsrisico’s opspelen. Voorbeelden zijn overgewicht, een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol.

Onderzoek wijst uit dat een half uur per dag bewegen genoeg is om deze gezondheidsrisico’s door overmatig zitten drastisch te verminderen. Hiervoor is niet eens zware inspanning vereist. Het nemen van de trap, een ommetje tijdens de lunch of fietsen naar het werk kunnen al genoeg zijn.

Tip: Lees ook onze blog “12 manieren om meer te bewegen op kantoor”

Ook voor de mentale gezondheid blijkt beweging belangrijk te zijn. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder stelt dat beweging goed is voor je brein: “In feite zet je de motor van je hersenen aan door te bewegen. Je brein gaat beter werken. Je denkt sneller, komt misschien eerder op nieuwe ideeën.”

 

Een half uur fietsen per dag is gezond

Gevolgen van stress

Iedereen heeft wel eens last van stress, het is tot op zekere hoogte zelfs gezond om je eens lekker op te winden over iets! Maar als je op een dagelijkse basis stress ervaart, dan kan dat lichamelijke en mentale klachten tot gevolg hebben.

In Nederland wordt 36% van het werkgerelateerde ziekteverzuim veroorzaakt door stress. Verzuim wordt dus niet alleen veroorzaakt door de fysieke gevolgen van een ongezonde leefstijl, maar ook door de stress die het met zich meebrengt. Gevolgen van stress zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, hoofdpijn, slecht slapen en uiteindelijk zelfs burn-out of depressie.

Heb je het idee dat je niet het werk doet wat je gelukkig maakt, of zit je om een andere reden niet lekker in je vel? Ga er dan actief mee aan de slag en maak het bespreekbaar!

 

Te veel stress is niet gezond

Gevolgen van roken en alcohol

Het is niet voor niks dat onder elke alcoholreclame ‘drink met mate’ staat. Een glas alcohol werkt ontspannend, maar overmatig gebruik heeft nare gevolgen voor de gezondheid. Denk hierbij aan een verminderde algehele weerstand, leverschade en kans op overgewicht.

Dat roken ongezond is, zal vandaag de dag voor niemand meer als een verrassing komen. Het is op steeds meer plekken verboden en een pakje wordt elk jaar duurder. Bekende risico’s van roken zijn onder andere een verminderde conditie, slechte huid en tanden, astma en longkanker.

Een positieve ontwikkeling is dat het aantal rokers elkaar jaar verder afneemt. Cijfers van Volksgezondheid en Zorg laten dit duidelijk zien.

 

gestandaardiseerde-trend-roken-volwassenen-1990-2017

 

Rook je nog, maar denk je er aan te stoppen? Op de website van Thuisarts vind je tips om te stoppen met roken om verschillende redenen. Bijvoorbeeld voor jongeren of volwassenen, of omdat je zwanger bent of wilt worden.

Ongezonde leefstijl?

In dit artikel hebben we de gevolgen van ongezond eten, stress, alcohol en roken besproken. Zo als je ziet heeft een ongezonde leefstijl nare gevolgen voor lichaam en geest. Investeren in vitaliteit heeft daarom een hoop interessante voordelen, zowel voor werknemers als werkgevers.

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kunt maken? Download dan nu ons gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!

Download whitepaper: Vitaliteit op de (thuis)werkvloer