Skip to content
medium (14)

Fairtrade: om (h)eerlijk te zijn! (+ Moederdag recept!)

10 mei 2020 ||

Je hebt het vast al voorbij zien komen, maar deze week vindt de voorjaarseditie van de Fairtrade week plaats. In deze week is er extra aandacht voor eerlijke producten en daar doet Vitam natuurlijk graag aan mee!

Wat is Fairtrade?

Fairtrade is een keurmerk dat zich inzet voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Het doel is om een eerlijke beloning voor het werk van de arbeiders en een eerlijke prijs voor de producten van de boeren te garanderen, zodat zij kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Fairtrade week

Van 2 t/m 10 mei loopt de voorjaarseditie van de Fairtrade Week. Tijdens deze campagne zetten bedrijven, winkels en overheidsorganisaties zich in om aandacht te genereren voor Fairtrade producten en het belang van het keurmerk uit te dragen.

Op de website van Max Havelaar vind je een overzicht van alle activiteiten.

Eerlijke chocolade

Je vindt het Fairtrade keurmerk op producten  afkomstig uit ontwikkelingslanden, zoals koffie, fruit, rijst en chocolade. Cacaoboeren in ontwikkelingslanden hebben bijvoorbeeld te maken met schommelende cacaoprijzen en worden veelal gedwongen hun chocolade te verkopen tegen bodemprijzen. Fairtrade biedt deze boeren financiële zekerheid met een minimumprijs en een vaste premie voor hun product. Dit geld investeren de boeren weer in hun onderneming en in betere gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen. Zo werken zij samen aan een betere toekomst.

Een makkelijke manier om in Nederland zelf een steentje bij te dragen is door enkel chocolade te kopen met het Fairtrade keurmerk. Bij de meeste bekende supermarkten ligt dit gewoon in het schap.

Chocoladerepen

Help mee!

Zondag 10 mei, wordt de Fairtrade Week afgesloten op Moederdag. Een mooi moment om je moeder in het zonnetje te zetten én tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de Fairtrade Week.

Hoe je dat doet? Met dit (h)eerlijke vegan brownie recept van onze Food Pioneer Louis! Deze brownie is helemaal plantaardig, van Fairtrade chocolade en mét zoete aardappel!
 

Recept voor (h)eerlijke brownies

Verras je moeder met deze Fairtrade chocoladebrownie op Moederdag!

Brownie-1

Benodigdheden:

  • 800 gram zoete aardappelen
  • 80 gram zonnebloemolie
  • 80 gram agavesiroop
  • 100 gram pure Fairtrade chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 200 gram volkorenmeel speltmeel
  • 80 gram cacaopoeder
  • 10 gram bakpoeder
  • 100 gram bruine amandelen (grof gehakt)
  • 100 gram pecannoten (grof gehakt)
  • 100 gram rozijnen

Bereiding:

  1. Schil de zoete aardappel, snijd in grove stukken en kook gaar in zo’n 15/20 minuten.
  2. Warm de oven voor op 170 graden.
  3. Meng de olie en de agavesiroop en laat de chocolade hier langzaam in smelten.
  4. Pureer de zoete aardappel met het chocolademengsel. Meng daarna de rozijn, ¾ van de noten, cacao, bakpoeder en het meel doorheen. Zorg dat alles goed vermengd is.
  5. Bekleed een vierkant bakblik (ong. 20x30 cm) met bakpapier en stort het mengsel erin.
  6. Maak glad met een spatel en verdeel de resterende noten eroverheen.
  7. Plaats het bakblik in de oven en bak 30 minuten.
  8. Laat afkoelen en verdeel in stukken.

Tip: Lekker met Alpro soya room en een beetje limoenzest of munt.

 

Op zoek naar meer kookinspiratie? Download de gratis receptenbundel 'Verleidelijk Vegetarisch':

New call-to-action