De effecten van overmatige vleesconsumptie

14 March, 2020

Steeds meer studies tonen aan dat overmatig vlees consumeren schadelijk is voor mens, dier en milieu. Het is daarom een onderwerp dat in de afgelopen jaren wereldwijd steeds meer aandacht krijgt. Doordat we in de afgelopen jaren veel meer (dierlijke) eiwitten zijn gaan eten, zetten we veel druk op ons milieu en onze gezondheid. Maar wat zijn dan precies de effecten van overmatig vlees consumeren?

Risico's rood vlees

Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees is niet gezond, dat weten veel van ons inmiddels wel. Maar wat voor schade kan dit je lichaam dan echt opleveren? Het Voedingscentrum vertelt dat het eten van veel rood vlees, 100 tot 120 gram per dag, samenhangt met:

 • 10% hoger risico op beroerte
 • 10% hoger risico op darmkanker
 • 15% hoger risico op diabetes type 2
 • 20% hoger risico op longkanker

Bewerkt vlees

Bewerkt vlees bevat meestal veel verzadigd vet en zout. Denk bijvoorbeeld aan hamburgers, worst of gemarineerd vlees dat bewerkt is om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden. Dit wordt gedaan door het vlees bijvoorbeeld te roken, zouten, drogen of conserveringsmiddelen toe te voegen. Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag heeft mede daarom een sterker verband met bovengenoemde ziektes dan rood vlees.

Gezondheidsvoordelen van minder vlees eten

Door vleesproducten te vervangen door bijvoorbeeld peulvruchten of noten, verlaag je voor jezelf het risico op verschillende ziekten. Daarnaast levert het stoppen met vlees eten en meer plantaardige voeding eten ook andere lichamelijke voordelen op:

 • Verminderen van ontstekingen
  Plantaardige voeding werkt van nature ontstekingsremmend, omdat deze rijk is aan vezels en antioxidanten.
 • Verlagen cholesterol
  Studies tonen aan dat wanneer mensen geen vlees meer eten, het cholesterolniveau tot wel 35% kan dalen.
 • Verbetering immuunsysteem
  De vezels in plantaardige voeding bevorderen de groei van onze microbioom (goede bacteriën in de darmen). Deze zijn essentieel voor een goede gezondheid en beïnvloeden je immuunsysteem.

Belangrijke voedingsstoffen in vlees

Vlees levert ook belangrijke voedingsstoffen, waar we rekening mee moeten houden wanneer we veel minder of helemaal geen vlees meer gaan eten. Zo zitten er belangrijke eiwitten in, ijzer, vitamine B1 en B12. Het Voedingscentrum adviseert daarom ook om ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten ter vervanging. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten te nemen om tekorten aan eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12 te voorkomen.

Winst voor het milieu

Minder vlees eten levert al snel veel voordelen op voor het milieu, zoals we al eerder aangaven. De impact van vleesconsumptie op het milieu is zo groot omdat er veel land, water en voer nodig is in de veehouderijen. Dit voer moet ook weer ergens verbouwd worden en vervolgens ook vervoerd naar de veehouderijen. Daarnaast zorgen de dieren zelf ook voor een aandeel in de uitstoot door hun eigen natuurlijke gassen en mest.

Impact één week zonder vlees

Vaker een dagje geen vlees of vis eten heeft enorme impact. Om dit in kaart te brengen heeft de organisatie van de Week zonder Vlees de effecten inzichtelijk gemaakt. Een vleeseter die het volhoudt om een week lang geen vlees te eten, bespaart:

 • 130 liter water
  Dit was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en van je dagelijkse portie vlees.
 • 76 kilometer autorijden
  Dit staat gelijk aan 13.3kg CO2 (uitstoot van broeikasgassen).
 • 770 gram dierenvlees
  De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag.

 

Door 100 gram minder vlees per week te eten, verlaag je de CO2 uitstoot van jouw footprint al met 7 tot 10 procent!

 

Duurzaam naar minder vleesconsumptie

Om duurzame verandering in onze vleesconsumptie te realiseren, moeten we allemaal ons steentje bijdragen in de Eiwittransitie. Daarom delen we graag onze kennis en tips met je.

In het gratis E-book 'Doe mij maar vega' lees je over de transitie naar meer plantaardige eiwitten, onze veranderende eetgewoonten, de invloeden van onze vleesconsumptie op onszelf en onze planeet, onze adviezen over hoe je als organisatie je medewerkers verleidt tot verantwoorde keuzes en een aantal heerlijke (vegetarische) concepten. Vervolgens sluiten we af met meer tips om nóg duurzamer te eten en te drinken.

 

Download het gratis E-Book hier:

E-book doe mij maar vega